S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Hur gick det för ”Ensamroddaren” över Atlanten? Och den andre Äventyraren?

Lämna en kommentar

Vi har tidigare skrivit om Lee ”Frank” Spencer, som ensam skulle RO över Atlanten. Han är en tidigare officer i British Navy, men som efter en trafikolycka 2014 blev lårbensamputerad. Han vägrade dock att ge upp, och har återkommit, inte bara till ett fungerande normalt liv, utan dessutom har han föresatt sig att ro ensam över Atlanten. Se för övrigt notatet den 10/2 -19, från Puerto Rico.

På hans blogg har vi funnit att han kom fram till målet, Franska Guyana, för tre dagar sedan, den 14/3 -19. Det framgår ännu inga detaljer hur han haft det, men nog är det imponerande!

 

* * *

 

”Wenn jemand eine Reise tut, dann kan er ‘was erzählen.” – I eftermiddag satt vi vid en liten servering på strandpromenaden, och kom efterhand i samspråk med ett franskt par på besök här på ön. De nämnde av en tillfällighet om en fransk Äventyrare, som korsat Atlanten i en tunna! De är grannar med honom hemma i Frankrike, och av den grunden följde de honom extra. – Många av oss har ju läst om folk som åkt utför Niagarafallen i en trätunna, så varför skulle inte detta vara möjligt?!

Fick hans namn, och har kollat upp på Google. Jodå, det rör sig om Jean-Jacques Savin, en 72-årig tidigare pilot och fallskärmsjägare, som efter 4 seglingar över Atlanten ville göra något annat. Han har byggt en 3 meter lång trätunna, som mäter 2,10 meter i diameter och har någon orangefärgad sorts plastförstärkning mot attacker från Orca whales (”Späckhuggare”). Dessutom torde det finnas ett roder med tyngd för att ge en viss stabilitet, samt för att förhindra att tunnan börjar att rotera.

I slutet av december 2018 lämnade han El Hierro (vår grannö här på Kanarieöarna), och lät vindar och havsvågor föra honom över Atlanten västerut. Han hoppades komma fram till någon av de franska öarna Martinique eller Guadeloupe. Han hade ingen utrustning ombord utöver solceller för att ladda GPS och nödtelefon. Som den fransman han är, hade han bland provianten gåsleverpastej och champagne för nyårsafton, samt en extra flaska rödvin till sin födelsedag i januari.

 

Jean-Jacques Savin på sin egenhändigt byggda farkost. – Bilden hittade jag på internet, och det är möjligt att The Times har upphovsrätt till bilden. Hoppas att de har överseende med att jag använder den.

Det framgår att han bistår forskningen genom att regelbundet lämna flytande markeringar, vilka sänder GPS-signaler till forskarna i land, och kan på det sättet bidra med hur havsströmmarna löper. I tillägg kommer han att genomgå en omfattande undersökning vid framkomsten för att utröna hur någon klarar av en så extrem isolering under 3 månaders tid.

Enl. våra tillfälliga grannar vid gatuserveringen i eftermiddags, lär han vara framme i Karibien nu, men vi vet inga detaljer ännu. – Spännande fortsättning följer!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s