S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Las Galletas på Tenerife, 2019 02 28.

2 kommentarer

Vi har nu varit på Tenerife en dryg vecka. Vi besökte Tenerifes huvudstad Santa Cruz.

 

Det vackra operahuset vid hamnen till Tenerifes huvudstad Santa Cruz.

 

-Självklart har vi hunnit med det 3:e IKEA-varuhuset på Kanarieöarna! Man känner sig riktigt som på hemmaplan, bland alla välkända produkter. Helmi har bunkrat upp med doftljus med ”hemlandsdoft” samt servetter. Som bekant: ”Endast Sverige svenska krusbär har!”

 

* * *

 

Februari – Mars är Karnevalstid i denne delen av världen! Ursprungligen var Karneval ett firande av – eller snarare inför – fastan i den kristna kyrkokalendern. Det ligger i själva namnet carne vale – ”farväl till köttet”. 40 dagar före påsken skulle man börja fasta, men för att kunna göra detta, var det nödvändigt att ”fylla på reserverna” med allehanda  /o-/nyttigheter, innan fastan officiellt börjar på ask-onsdagen.

I Sverige och i Norge firas Fastlag. Själva ordet kommer från tyskan och betyder ”kvällen före fastan”. Söndag före Fastlag sägs på norska heta Fleskesøndag, och det är väl inget tvivel om vad som stod på bordet den dagen. – I Sverige har vi Fastlagsbullar, då det gällde att äta upp sig inför Fastan. I dag mest känt som ”Semlor”.

Det gick till så att man festade på sina Fastlagsbullar ”i dagarna tre”, dvs. man börjar med Fastlagssöndagen och avslutar med Fettisdagen. 2019 infaller Fastlagssöndagen den 3 mars och Fettisdagen den 5 mars.

Att sedan Konditorierna i södra Sverige börjar sälja Fastlagsbullar redan tidigt i januari (och har slutat med dem långt innan de egentligen skall ätas – i månadsskiftet februari/mars), det hör liksom inte hit! Så har man ”alltid” gjort! Följa regelverket?! Hur skulle det se ut?!!

 

* * *

 

Karnevalerna har funnits och utvecklats på många olika håll i världen. Redan i det gamla Venedig fanns seden att adeln och det högre borgerskapet klädde ut sig för att kunna beblanda sig med ”folket”. Kanske också tvärtom. – I amerikanska södern med sitt franska påbrå firades länge Mardi Gras med stora maskerader och god mat. Själva ordet kan snarast översättas med ”Fettisdag”.

 

* * *

 

Allt detta har sedan sammansmält till en gigantisk tillställning i Karnevalernas Karneval i fr.a. Rio de Janeiro. Dit kom karnevalsfirandet med katolska kyrkan och portugisiska kolonisatörer. Det var fr.a. italienska och franska traditioner med maskeradbal och diverse upptåg, som särskilt slog an i Rio. I början av 1900-talet blev sambarytmerna själva symbolen för Karnevalernas Karneval.

En del menar att firandet är mycket äldre än Kristendomen. Liv och fruktbarhetssymboler är urgamla. Vårt eget fastlagsris sägs vara en del i en fruktbarhetsrit.

 

* * *

 

Det blev mycket om Karneval, det här! Riktigt så här mycket har vi inte sett att det firas, men visst förekommer det festliga inslag i gatubilden. Strax innan vi lämnade Puerto de Mogán på Gran Canaria fångade vi detta Brass-band på gatan.

 

Brass-band på gatan sätter sin prägel.

Härliga svängiga rytmer, som vi fångade i kameran, men där vi av tekniska skäl inte får in de rörliga bilderna i bloggen. Det ena festliga upptåget avlöstes av det andra.

Bland alla tokiga upptåg fångade vi också denne turist i sin något personliga huvudbonad.

 

Även hitresta turister bidrar med kulturella inslag.

 

* * *

 

Som kontrast fick vi också med en ensam violinist på en estrad, där han spelade ett vackert stycke av Schubert. Mästerligt!

 

Den ensamme violinisten, där han framförde utsökt vacker musik av bl.a. Schubert.

 

* * *

 

Vi drog oss en liten bit bort från centrala stan, och upp till ett fält med arkeologiska utgrävningar.

 

Fältet med arkeologiska utgrävningar ligger på sluttningarna, just ovanför den moderna stadskärnan.

 

Här tror man att människor har bott sedan över 1500 år. Typiskt för byggnadsverken verkar vara att man utnyttjat det tidigare materialet, ev. bara byggt vidare på det redan befintliga. Dessa gamla bosättningar sägs ha varit bebodda långt in på 1900-talet.

När cement kom att bli tillgängligt för även fiskare och bönder, ljöt man ett stadigt golv på det tidigare väl trampade jordgolvet. På bilden här nedanför ser man avtryck efter en fot! Av storleken att döma troligen ett barn på kanske 6-7 år, som kanske inte kunde låta bli att trampa i den färska cementen. Tala om att göra ”avtryck i historien”!

 

Ett barns fotavtryck i det ännu våta cementgolvet! Tårna syns uppe till vänster och hälen nere till höger.

 

* * *

 

I den lilla Marinan i Las Galletas, där vi f.n. ligger, finns flera små fiskebåtar. Alla målade i härliga färger. Och på kajen tinor och andra fångstredskap.

 

De små fiskebåtarna med sina starka färger.

 

* * *

 

I början av nästa vecka seglar vi vidare mot den lilla ön La Gomera.

 

 

2 tankar om “Las Galletas på Tenerife, 2019 02 28.

  1. Det er de store ting som skjer i verden som vi skulle huske, men så viser det seg at det er de mindre hendelser som feks møte med flotte mennesker , og opplevelser ,samtaler og samvær , blir det som gir oss mest ! Fortsatt god seilas , også krysser vi nok kurs om ikke lenge ! Så er vi klare for boarding – til vinterlandet 😎🤗
    (Vi følger med dere – på bloggen )

    Gilla

    • Takk selv, kjære venner! Altid hyggelig å treffes! Samme avspente forhold, samtaler, goe latter og godt samvær! Slik godt vennskap skal være. – Vi ser frem til å treffes i Mo i Rana i sommer! – Sender bild på e-mail.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s