S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Här är vi nu! ”Las Galletas” på Tenerifes SO kust, 2019 02 22.

6 kommentarer

 

”Las Galletas” ligger på Tenerifes SSO spets.

Vi lämnade Puerto Mogán på Gran Canárias SV kust tidigt på morgonen den 20/2 -19, så fort solen började visa sig, eftersom det var 50 nm över till Tenerife, och vi inte ville komma fram till en okänd hamn efter mörkrets inbrott. Initialt vindstilla, så vi tuffade på för motor.

När vi kommit längre ut till havs, och bortanför vindskyddet från Gran Canaria, friskade vinden i, och vi kunde sätta segel. Härlig segling i 6,5 – 7 knop i 288 grader (i stort sett västlig kurs) i den NNO/NO-liga vinden!

Mitt på dagen, ungefär halvvägs mellan Gran Canaria och Tenerife, ser vi flera nordgående lastfartyg på AIS (satelitbaserat instrument för identifiering av andra fartygs ID, kurs och fart). Vi ser tidigt att ett av dem ser ut att gå på kollisionskurs med oss. Inga problem; vi går för väl synliga segel mitt på dagen, och vi har henne på vår babords sida. Eftersom det inte är trånga farvatten utan gott om plats, skall det stora handelsfartyget väja för oss.

10 nm från oss anropar vi det annalkande lastfartyget över VHF-radion; inget svar, trots att jag hört dess vakthavande styrman kommunisera med Tenerife Radio strax innan. Nytt anrop; fortfarande inget svar.

5 nm från oss anropar jag lastfartyget för tredje gången och frågar rakt på sak om jag kan fortsätta samma kurs och fart. Får då till svar, att ”javisst, fortsätt som tidigare! I will keep clear!” Lastfartyget ändrar kurs från 21 till 13 grader. Tänker tydligen gå framför oss. Samma fart, 14 knop.

Vid 3,5 nm från oss har AIS-en räknat ut, att lastfartyget kommer att gå 200 – 250 meter framför oss! Alldeles för liten marginal!

Vi ropar över VHF-radion, att marginalen är alldeles för liten, och att vi sänker farten. Det är naturligtvis det enda riktiga. – Inget svar.

Formellt har det stora handelsfartyget gjort rätt; har korrigerat kursen (om än först efter flera anrop), men pressar sig precis framför ett litet segelfartyg. Så gör man bara inte!! Eftersom det inte var några trånga farvatten, vore det naturliga i det läget att gå bakom det från styrbord kommande fartyget (dvs oss), antingen genom att ändra kurs åt styrbord (från hans synvinkel) eller sänka farten.

Nåväl, för oss var det inga problem att sänka farten. Så brått hade vi inte. Alla sjöfarare skall i god tid ge besked hur man tänker göra, så att man undviker när-situationer. Vi tycker dock att det är trist att professionella sjöfarare inte har bättre omdöme. – Dessbättre är det första gången något sådant händer oss. Tidigare har den stora handelssjöfarten alltid respekterat oss seglare, och i god tid korrigerat kurs för att undvika när-situationer.

 

* * *

 

När vi närmar oss Tenerife, får vi sällskap av ett stort stim av delfiner, kanske 15 – 20 stycken, som följer oss i bortemot en timmes tid. De ser ut att ha kul och leka precis bredvid och framför oss! De är blixtsnabba, och det är bara så vitt att vi fångar dem på bild.

 

Tre delfiner precis bredvid båten, en av dem just vid ytan. – Tenerife skymtar i bakgrunden.

 

* * *

 

Väl framme i Las Galletas (=spanska för ”kexen”), eller Marina del Sur de Tenerife, som det formella namnet på marinan heter, får vi till slut en hamnplats. Vi snurrade runt en stund i hamnen innan något  svar. Vi har i god tid beställt plats, men damen på vakt på hamnkontoret skulle först prata färdigt i telefon, innan hon kunde svara på vårt anrop på radio. Det var faktiskt så hon sa till mig efteråt! Otroligt! Men Tålamod är ju som sagt en dygd.

 

* * *

 

Vi har gjort några korta turer här i den lilla staden, och den ser riktigt charmig ut. Ser alls inte så där turistiskt exploaterad ut, som många turistmetropoler tenderar att göra. Ser ut att vara ett ställe, där lokalbefolkningen faktiskt också får plats!

 

* * *

 

Vi återkommer med fler spännande berättelser! Och flera bilder.

 

 

 

6 tankar om “Här är vi nu! ”Las Galletas” på Tenerifes SO kust, 2019 02 22.

 1. Godt å høre !
  Her på Tenerife’s Playa las Americanas ruller det stadig inn digre ( utfra en «inna-fjords» landkrabbes vurdering ) dønninger oppover utsatte grunne farvann , så vi har tenkt på hvordan det har vært utpå havet !
  På den andre side , virker d forlokkende med seilbåter i horisonten, enten for seil eller med motor !
  Godt at dere er kommet i havn, vi snakkes etterhvert !

  Klem fra Gunvor og Olav

  Gilla

  • Heia, folkens! Godt å høre at dere og har det bra! Vi må bære treffes en dag. Velg selve hvilken dag, som passer, så kan vi ta bussen over, og så spiser vi en lett lunsj et sted. /Klem fra Helmi og Carl-Gustav.

   Gilla

 2. Flott ! Vi har ikke lagt noen spesielle planer før torsdag og fredag : i.e. Utflukter :a) Øya rundt ! og b) tur til «la Gomera !»
  Så ellers passer alle dager fint. 🤩🤗
  God værmelding her nede, så her bades «over en lav sko»😳🏊‍♀️ , og vi nyter fridager uten snømåking utrolig bra !
  Klem fra Gunvor og Olav

  Gilla

  • Høres veldig bra ut! K’ha med kommende tirsdag 26/2 -19? Hvis det er greit for dokkere, tar vi en buss over til Playa de los Christianos midt på dagen og så sjåast vi der. – Vi kommer tilbake til detaljer, hvis dere synes det er greit.
   /Klem fra Helmi og Carl-Gustav.

   Gilla

 3. Alle tiders !!! Hørtes kjempegreit ut, da nyter vi varme og gode dager !
  Ellers feiret vi 45 års bryllupsdag i kveld ! Artig , skal visst være «rubin», men prøver å overhøre det !
  Nyt kvelden og helga kjære venner !
  Ellers sovner vi til dønninger fra stranda nedenfor hotellet, og våkner til de samme ! Livets rytme ?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s