S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Strandpromenad samt något om afrikansk kulturpåverkan. Puerto del Rosario, Fuerteventura. 2018 10 21.

Lämna en kommentar

Vi har idag tagit jollen från vår ankarplats in till en hörna av hamnen, där vi kunde lämna jollen några timmar. Efter att tidigare travat runt på stans gator, tänkte vi nu följa den fint tillrättalagda strandpromenaden. Här kan man strosa flera kilometer precis ovanför strandlinjen längs med en fint anlagd plattgång. – Som omväxling till den annars sterila ökenmiljön, fann vi här prydliga kaktusplanteringar med små gröna gräsplättar, med riktigt gräs! Måste gå åt mycket vatten för att hålla dem gröna!

 

 

Vi passerade ett privat villaområde med små välskötta, om än inte ”trädgårdar”, så i varje fall lite växtlighet.

 

Välskötta områden, om än något kargt.

 

Så passade vi på att se till vårt nya sommarhus, ”Casa Gabrielsson & Mählck”, med utsikt över havet och vår ankringsplats. – Vi ser att namnskylten inte har kommit på plats ännu.

 

* * *

 

Det har slagit oss hur mycket Afrika har influerat kulturlivet här. Detta var mycket påtagligt redan på Kap Verde, som har en dyster historia som omlastingsstation för slavhandeln på 1600- och 1700-talet, men även här på Kanarieöarna finner vi afrikansk påverkan. I musiklivet men också i klädesbutiker och konst- o. souvenirbutiker blir man påmind om det afrikanska arvet.

 

Keramikbutik med både krukor och prydnadsföremål, som i både form och färgsättning för tanken till afrikansk kultur.

 

* * *

 

I viken, där vi ligger för ankare, har man en mycket livaktig seglarförening, där man tar hand om ungdomar, som annars kanske skulle ha hamnat på glid. Förutom brädsegling och kajakpaddling, har man seglingsregattor på söndagarna. Små Optimistjollar för de minsta. Till min stora glädje upptäckte jag även att de lite större båtarna hade en segelsättning, som jag aldrig tidigare sett. Endast på bilder med afrikanska motiv. En sorts Spri-segel, där spri-staken går framför masten och gör att man får en sorts försegeleffekt. Vi tog några bilder av båtar, som passerade precis bredvid oss.

 

 

En av dessa små segelbåtar med en närmast Afrika-inspirerad segelsättning.

 

Grabbarna verkade att ha kul tillsammans!

 

Här ser man riggen lite tydligare, på väg in mot sta’n. – Här ser man också det nordafrikainspirerade byggsättet med platta hustak. – Det skulle aldrig fungera i Skandinavien med våra snömängder!

 

* * *

 

I morgon tar vi bussen in mot centrala delarna av ön. – Spännande fortsättning följer!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s