S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Morro Jable, Fuerteventura, 2018 10 05. – Rockor under båten! – Och ett särdeles välförtjänt Nobelpris!!

Lämna en kommentar

När vi vaknade upp efter den första natten efter första ankringen på länge, och kollade att ankaret satt ordentligt fast, upptäckte vi några mörka ”skuggor/skygger” på den ljusa sandbotten. Tänkte först att det var några stora stenar på botten, men så såg vi att ”stenarna” rörde sig där nere på 4-5 meters djup.

Vi tittade närmare, och fann ut att det var rockor! 3-4 stycken, av vilka vi lyckades få med 2 stycken på samma bild. Vi uppskattar att de var c:a 80 cm i diameter.

 

En 80 cm stor rocka under båten i morse. Man anar på bilden den c:a 50 cm långa gadden/halen.

 

Och här har vi ”kompisen”! Två stycken på samma bild.

Vi har också en liten videosekvens, men den klarar jag tekniskt sett inte av att få med i bloggen. – Bilderna tagna från båtdäck visar naturligtvis inte lika mycket detaljer, som man ser genom exv. en cyklop eller en undervattenskamera, men sådan utrustning har vi inte.

Nu är inte vanliga rockor farliga, som exv. ”Djävulsrockan”. Det är väl som med huggormarna; bara man låter dem vara ifred, försöker de nog komma undan. – Men nog tittade jag mig omkring ordentligt, när jag tog kvällsdoppet från akterdäck!

 

* * *

Senare på dagen nåddes vi av det verkligen glädjande budskapet att dr. Denis Mukwege får Nobels fredspris i år! Oerhört glädjande! Vi har följt honom i många år i hans arbete för kvinnor som utsatts för sexualiserat våld som led i en krigsstrategi i inbördeskriget i Kongo-Kinshasa. Och att priset delas med Nadia Murad, den yazidiska människorättsaktivisten, som givit röst åt alla dessa tusentals kvinnor, som blivit offer för – i detta fallet – IS-krigarnas brutalitet; det tyder på ett riktigt tänkande hos nobelkommitén i Oslo.

Vi träffade dr. Denis Mukwege efter en föreläsning i oktober 2016 i Umeå , där han är medicine hedersdoktor. Under föreläsningen visade han en film från operationssalen med sekvenser, som får vem som helst att sucka djupt. Vi beskriver här inga detaljer.

 

Närbild, som vi tog efter en oförglömlig föreläsning i Umeå i oktober 2016.

Nu är inte avsikten med seglingsbeskrivelsen på vår blogg att beskriva annat än just våra erfarenheter och tankar kring vår långsegling, men samtidigt är detta en så glädjande händelse, att vi känner att vi bara måste få med oss några tankar kring detta.

* * *

Så tillbaka till vår lilla värld i vår båt. Vi har nu pumpat dingen, satt den i vattnet och provat utombordarmotorn. Jodå, det fungerar fint. Med en blandning av piska och morot/gulerot startade motorn till slut. Det ser bra ut. – I morgon puttrar vi iväg in till sta’n/byen för att titta lite närmare på denna lilla stad. Och för att proviantera. – Återkommer.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s