S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Tillbaka i Las Palmas på Gran Canaria, 2018 09 20.

7 kommentarer

Så är vi tillbaka ombord!

Sista dagarna hemma i Umeå blev som vanligt, om inte hektiska, så i varje fall fullbokade med allt ”som skulle göras”. Dessutom alla möten med barn och barnbarn samt alla våra helt underbara grannar. Vad är det egentligen för sak att våra borta nästan ett helt år, när man har sådana fantastiska grannar som Lillemor och Anders, som ser till huset, spolar alla avlopp regelbundet och dessutom scannar och vidaresänder all post av betydelse?!! Finns inte ord för detta! Annat än ”Guld värt”!

Och så Peder, vår ”Hustomte”, som körde oss till flygplatsen, och som ställer upp till minst 100%! En Hedersman!

Vi kom fram hit mitt i natten. ”Vår” taxichaufför Carmen var aviserad, och stod plikttroget ute vid Las Palmas flygplats. Alltid lika glad och förnöjd att se oss! – Kl. 02, natten till idag, den 20/9 -18 var vi så äntligen ombord.

Det var fint att se, att Lena och Anders har sett till båten här i Marinan i sommar, kollat länspumpen och batterispänningen, mm. Det finns bara inte ord för sådana vänner!

Vi har varit lite ”sega” idag. Inte så konstigt; lång resa, lite sömn, och så var det detta med att komma in i nya rutiner…. Hitta igen var kaffet och te-påsarna ligger. Väckarklockan, batteriladdaren…. Nåväl, vi har packat förr, och har lärt oss var viktiga saker ligger, inte bara pass och biljetter. Men nog är det lite konstigt att koppla om från den dagliga rutinen?!

Det var likadant i somras, när vi flyttade hem till Umeå efter 14 månader i en segelbåt. Med en boyta, som motsvarar drygt hallen/entrén, där hemma! Men det gick, det också! Vi vande oss snabbt vid en betydligt större boyta. – Fast nu är det tvärtom. Men vi vänjer oss vid det också.

Idag har det städats! Soffor och golv har dammsugits. Däcket har renspolats från det där brungula finkorniga mjölet, som vindarna har fört med sig från Sahara. Motorn har testkörts. Bogpropellern och ankarspelet verkar fungera.

I början av nästa vecka sätter vi båten på land, för att renspola och måla om botten, samt göra en del småreparationer. Fr. a. riggen behöver en del tillsyn. Slitaget är enormt stort vid riktig långsegling!

Första veckan i oktober seglar vi österut, preliminärt till Lanzarote och Fuerteventura, och sedan allt längre västerut, till Teneriffa, Gomėra, den vackra lilla ön La Palma, och till slut El Hierro, Europas västligaste punkt. Då är vi framme i april/maj 2019. Då får vi se vad vi gör sedan.

Det här året har vi betydligt mer tid än förra året. Då hade vi, om än inte någon direkt stress, så i alla fall ett visst tidschema. Då och då skulle vi vara där och där, för att inte komma i sista minuten inför Atlantöverseglingen. Nu kan vi stanna nästan hur länge vi vill på de olika ställena.

Återkommer om någon vecka eller två, när våra planer börjar konkretiseras. 

 

 

7 tankar om “Tillbaka i Las Palmas på Gran Canaria, 2018 09 20.

 1. Det er en fornøyelse å lese «bloggen» din. Det er nesten som at jeg er der og opplever eventyret. Lykke til med nok er år på «bøljan blå».

  Gilla

 2. Åh vad härligt det låter, kul att jag fick nyss om denna sida och kan följa dig och din man på era äventyr ha det gott/Britt-Marie från Kalix

  Gilla

  • Tack för Din kommentar! Beklagar om vi någon gång dröjer med att svara på kommentarer, men det har med datatekniken att göra. Ibland bristfälliga datauppkopplingar, ibland pga okunnighet från min sida. Trevligt att Du hörde av Dig! – Fortsätt gärna att följa oss!
   – Helmi vill gärna att Du skickar henne Din e-post/mobiltelefonnummer till henne! 070 229 6857 / hegamehl@outlook.com

   Gilla

 3. Takk for hyggelig kommentar! Ja, vi försöker å skrive ikke bære om mye vind og alskens elendigheter, uten óg om hverdagen ombord. Lite tanker, mv. – Vi holder kontakt!

  Gilla

 4. Hej.
  Ni är ju själva dom underbaraste människor.Det är klart grannar ,vänner vill hjälpa er på alla vis och ser det som en självklarhet .Ni är ju själva bland dom finaste jag känner!!
  Nu ska ni njuta och ha det bra ännu en ”vinter”.
  Kommer att vara med er hela tiden på vårt sätt……..
  Tusen Kramar tillEr båda
  Boel o Peter

  Gilla

 5. Ja men så härligt med sol o värme igen, sköna böljor och ljumma vindar. Hoppas allt går bra med fixande av båten så ni kommer iväg på seglats igen som tänkt. Låter fantastiskt att segla utan tidspress, ta dagen som den kommer och natten när den nalkas. Vi besökte La Gomera i februari 1 vecka och såg Teide varje dag helt klart. Veckan därpå var vi på Teneriffa och den ön är väldigt vacker med. Var rädda om er och varandra som vanligt. Njut som bara ni kan av livet och som om varje dag var den sista. Många, många halvklara hälsningar o småkyliga kramar från Värö o Marianne.

  Gilla

  • -Tack för att Du hör av Dig! Beklagar att Du har fått vänta på svar, men ibland är tekniken inte på vår sida.
   -Nu har vi lämnat det lite stökiga Las Palmas, och har ankrat upp utanför en stillsam liten stad längs Fuerteventuras sydkust. Om någon dag sätter vi dingen i vattnet, och tar oss in till stranden för att ”göra sta’n”.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s