S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Här är vi nu! – Och om Tull-/Told- och Immigrationsmyndigheter.

8 kommentarer

Vi är nu i det närmaste klara för att lämna – om än inte denna världen, så i varje fall denna delen av världen! Vi har klarerat ut från Antígua för översegling till Horta på den västliga ön Faial, som tillhör ö-gruppen Azorerna ute i Atlanten. Politiskt tillhör Azorerna Portugal. Sedan flera hundra år tillbaka är detta en viktig del av förbindelserna mellan den Gamla och den Nya delen av den då kända världen. Riktigt stor betydelse fick ö-gruppen när man på 30-talet fick telegraf-förbindelse med de båda kontinenterna, och under kriget var Azorerna en viktig strategisk bas.

Vi checkade ut från Antígua tidigare idag. Det är nästan alltid en viss – om än inte uppståndelse, så åtminstone ett intressant skådespel kring detta med Tull- och Inklareringsformaliteter. Detta för att nu uttrycka det med små bokstäver.

Det skall genast sägas att de allra flesta Myndighetspersoner, som vi mött, är mycket vänliga och hjälpsamma människor. Om man själv uppträder hövligt – någorlunda välklädd och med ett hövligt språk – så besvarar man detta på motsvarande sätt. De allra flesta Myndighetskontor ligger i nära och direkt kontakt med varandra. Det är ovanligt att man behöver åka runt halva stan för att besöka alla instanser. Någon gång delar man kontor, och då är det lite skrattretande/latterlig att man sänder papper mellan de båda skrivborden! Men då får man inte skratta/smile! För dem är detta dödligt allvar!

Man må vara klar över att den enskilde/enkelte tjänstemannen är som vem som helst av oss. Hon/han vill bara göra sitt jobb, få alla stämplar på plats, och bli färdig med det. Och sedan, när dagen är slut, få gå hem till gumman och barnen, och efter middagen vara nöjd med dagen och få se på Sporten på TV utan att bli störd/forstyrret.

Detta låter kanske lite väl klichéartat, men det är viktigt att sätta sig in i den enskilde/enkelte tjänstemans situation. Hon/han är kanske ensamförsörjare och vill bara få ärendet avklarat. Om man i det läget vill börja krångla och ställa till bråk, då får man nog skylla sig själv. Då har helt säkert personalen en hel uppsjö med paragrafer att slå Dig som sjöfarare i huvudet med, och slutsatsen blir att Du får en förfärlig massa problem.

Det är som nämnts ovanligt att man får problem med myndighetspersoner. Vi har egentligen bara vid ett enda tillfälle stött på någon riktig surdeg. Det var en ökänd hagga/ragata, som många seglarvänner hade varnat oss för. Naturligtvis hade vi glömt någon – i våra ögon – skitsak/bagatell, men som för henne handlade om liv eller död. Att i detta läge be henne dra till ett betydligt varmare ställe än det här, hade bara inneburit problem. Allvarliga och framför allt väldigt långvariga problem. Här gällde det att vara diplomat; stå med mössa/lua i handen, förklara att ”this will never happen again!” Man kan naturligtvis ha synpunkter på detta, men vi som enskilda/enkelte seglare kan knappast/neppe lösa alla människors personliga problem/er. Vi får nöja oss med att uppträda hövligt och respektfullt. Sedan får någon annan ta sig an den andra delen av problematiken.

På förmiddagen idag (8/5 -18) klarerade vi ut från Antígua för segling till Azorerna i Europa. Som vanligt minst tre Myndighetspersoner i tre olika kontor bredvid varandra. Jag gick in i dessa tre dörrar totalt fem gånger, och skickades – efter vederbörlig stämpling – vidare till nästa dörr, från vilken jag alldeles nyss blivit ditskickad! Man gör sig sina tankar, men som beskrivet tidigare – tig still! Helst skulle man som europé vilja rationalisera bort all denna rapakalja, men detta skulle förmodligen höja den officiella arbetslösheten. Kanske är det lika bra att dessa byråkrater gör det de gör, i stället för att sitta på något hak och dricka öl.

Jag kunde dock inte låta bli att på ett av kontoren idag småle/smile lite för mig själv. Den kraftigt överviktige ”Il Bosso Grande” lutade sig bekvämt tillbaka i läderfåtöljen/lenstolen, och lät mig förstå att det var en ynnest att han överhuvudtaget tilltalade mig. Han tittade under glasögonen/brillorna och med en liten knick på nacken hänvisade ärendet – dvs mig – till den yngre kollegan längst bak i hörnet. Denne yngre och hjälpsamme man knappade raskt in alla nödvändiga (?!) uppgifter i dataformuläret. Allt medan den äldre pösmunken återgick till det han egentligen var mest intresserad av, att se på TV hur det gick för favoritlaget i amerikanska DHL.

I morgon onsdag 9 maj kommer vi att lämna vår kajplats och lägga oss för ankare i viken utanför Marinan. Där kostar det ingen hamnavgift. Där kan vi invänta ett bra väderfönster för att påbörja vår översegling över Atlanten.

Det innebär att vi fr o m onsdag fm 9/5-18 kommer att ha svårt att läsa ev. e-mail och kommentarer. Inte förrän vi kommer fram till Azorerna. Vi kommer att ungefär var 3:e dag sända ett kort meddelande via vår blogg om vår position, fart och riktning, samt att allt är OK. Det kan vi göra via vår satellittelefon, som klarar av just detta; att sända korta meddelanden utan bilder. Mera om detta högst upp på bloggen, ”Kontakt”.

 

Jolly Harbour på Antiguas västkust.

 

Vi kommer att sända ett kort meddelande på bloggen när vi far, och sedan dröjer det c:a 3 veckor innan vi är framme.

Var lugn! Vi seglar lugnt!

Helmi och Carl-Gustav.

 

 

 

8 tankar om “Här är vi nu! – Och om Tull-/Told- och Immigrationsmyndigheter.

 1. Takk for hyggelige kort, Helmi. Det er så morsomt å få reisebrev og å få oppdateringer på bloggen. God tur over Atlanteren, vi krysser fingrene for et godt seilevær. Hanne

  Gilla

  • Halloen, Hanne!
   Det er alltid så hyggelig å høre fra Deg! Du er virkeligen en veldigt trofast venn!

   Som Du ser, planlegger vi nå for den store tilbakereisen over Atlanteren. Avreise endere dagen, når vinden har roet sig litt. Deretter rekner vi med så’n cirka 3 uker til havs, dvs. vi er i Horta på Vestre Azorene i den første uken i juni.

   Men vi kommer til å sende korte meldinger på bloggen om hvor vi er og hvordan det går.

   Stor klem til Deg fra Helmi og Carl-Gustav.

   Gilla

 2. Så spännande!! Lycka till på överfarten, tack för beskrivande berättelser så roligt att läsa. Nästan så jag kan se bilder i min hjärna och nästan känna att jag är där, av din berättar glädje. Kul!!
  Vi håller tummarna för fin segling!!!
  Bamse kramar Anders o Lena på Space

  Gilla

  • Hej på er, kära vänner Lena och Anders!

   Så kul att ni fortsätter att följa oss! Vi värdesätter detta mycket högt! Vi vet att Du, Lena, har haft mycket annat att tänka på under de senaste månaderna. Och ändå har Du tagit Dig tid att både följa och skriva till oss! Det imponerar!

   Som framgår av bloggen, ligger vi nu i startgroparna för återseglingen över Atlanten. Allt är egentligen klart, men vi avväntar lite bättre väder. Vi tror att kommande lördag 11/5 eller söndag 12/5 blir en bra avseglingsdag. Vi räknar med 3 veckors översegling, men det kan ta lite längre tid, beroende på vädret.

   Därefter har vi inte riktigt bestämt. Segla direkt hem till Sverige, eller söderut till Kanarieöarna, lägga upp båten några månader och flyga hem till Umeå för att hälsa på barn och barnbarn. Och sedan flyga tillbaka till Kanarieöarna i september och tillbringa ytterliggare en vinter där. Beslut om detta tar vi när vi kommit fram till Azorerna i början av juni.

   Det sista alternativet skulle vara väldigt trevligt! Vi skulle se fram till att få träffa er igen!

   Bamsekramar till er båda från Helmi och Carl-Gustav.

   Gilla

 3. Kjære gode venner – langturseilere, Helmi og Carl Gustav.
  Jeg/vi har med stor interesse og fulgt med på alle meldinger, historiske utredninger (veldig interessante) og personlige daglige fortellinger. Veldig imponerende og veldig spennende. Men også veldig godt forberedt.
  Nå gjenstår den siste store utfordringen, tre uker mot øst/nordøst over Atlanteren. Båten, s/y Helmi tar jo slikt med den største selvfølge. Men for et mannskap!
  God tur, lykke til, vi tenker på dere – hver dag i tre uker, minst.
  Masse hilsner fra Lillian og Sveinung

  Gilla

  • Hei på er, kjære venner!
   Så hyggelig å få en så oppmuntrende hilsen! Som dere sikkert har sett i bloggen vår, er vi nå akkurat klar for vår 2. Atlantoverfart. Vi avventer egentlig bære att vinden skal roe sig litt. Det har blåst nesten kuling her i flere uker, men nå til helga ser det litt roligere ut.

   Vi rekner med en overfart på i hvert fall 3 uker, og skulle da være fremme i Horta på Azorene i den første uken i juni. Vi kommer under vegs å sende korte meldinger på bloggen, hvor vi er og at alt er ”bære velstand”.

   Stor Klem til er både! Og så holder vi kontakt.

   /Helmi og Carl-Gustav.

   Gilla

 4. Vilken trevlig och bra resa ni har gjort!!Ni får säkert en bra överfart till Europa.Vi är så fascinerade över ert äventyr ,finaste Helmi och Carl Gustav.Kramer Boel och Peter

  Gilla

  • Kära Boel och Peter!
   -Tack för alla Dina gulliga och fina kommentarer!
   -Vi gör nu de sista förberedelserna inför den stora överfarten, från Karibien till Azorerna och Europa. Förmodligen avsegling lördag 12/5 eller söndag 13/5 (beror på vädret). Det kommer att framgå på bloggen NÄR vi är iväg. Då har vi c:a 2400 sjömil framför oss, och vi beräknar vara framme efter drygt 3 veckor, dvs. i början av juni 2018. Men då smäller champagnekorken högt!
   /Stor kram på er, och så håller vi kontakt!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s