S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Om hud, naglar och hår i tropikerna, 2018 04 24.

Lämna en kommentar

Vi lämnade English Harbour på Antiguas sydkust för några dagar sedan, och seglade till Jolly Harbour, just söder om Antiguas huvudstad St. Johns. Här ligger vi för ankar några dagar, innan vi om några dagar går in och lägger till vid bryggan.

Som alltid är det trevligt att få segla vidare (”Det är skööönt när maaan får lätta ankaaar. Och sticka uuut på böööljorna de blååå!” – Fritt efter  Harry Brandelius). Men man lämnar efter sig minnen och människor, som man på ett sätt har fäst sig vid. Som det härliga krögarparet på fransk-restaurangen ”La Brasserie”, där vi avnjutit några goda middagar. Och njutit av det ugnsvarma nygräddade frukostbrödet, som Krögar-Eric kommit ut med till vår ankarplats på morgnarna! Tala om service!

 

Isa & Eric Piquenet en ”La Brasserie”, Antígua Slipway, que nous ont servé des répas excelantes!

 

* * *

 

Något av det första vi noterade vid segling i tropikerna är hur fort naglarna växer. Nagelklipp minst 2 ggr per vecka. Sedan hur mycket allt kroppshår växer. Armar och axlar är riktigt ludna nu. Helmi tycker att jag skall låta bli att använda solhatten så mycket, så kanske håret på huvudet kommer tillbaka…

Nåväl! Det finns ju gränser!

På tal om frisyrer är detta ett eget tema. Helmi fick en ”Drop in”-tid på en liten ”Ladies Hair dressing” på Granada för några månader sedan. Men frisörskorna hade nog ingen som helst erfarenhet hur ett nordiskt blont hår skulle behandas! De var vana vid att allt lokalt hår av afrikanskt ursprung skulle ”rätas ut” och bli rakt. Helmi önskade det tvärtom! Det fanns ingen spegel framför henne, där hon kunde följa med vad som skedde, utan efter ett tag, när Helmi råkade få se sig i spegeln, reste hon sig halvt desperat och var på väg att lämna lokalen! Stor kalabalik! Både Helmi och jag såg framför oss Helmi i Rastafrisyr! Det passar liksom inte henne.

Så småningom trädde chefen själv in på scenen och kunde rädda det som räddas kunde av Helmis vackra hår.

En månad senare besökte vi en Damfrissa på franska Martinique, och som kunde sin sak. Vi försökte förklara så gott vi kunde på stapplande franska. Den franska damfrisören undrade lite stillsamt om kollegorna nere på Grenada hade använt en fårsax…! Alla kommentarer undanbedes!

Så småningom blev det lite bättre fason på frisyren, och efter det senaste besöket här på Antígua hos en damfrisörska av engelskt ursprung, blev det riktigt fint! Tips till alla som skall ut på långsegling; lär vad ”Klippning lite grann, stajling, föna, permanentning, mm, mm” heter på engelska, franska, spanska, portugisiska, m.fl. Det kommer att underlätta! – Tur att man inte har sådana bekymmer!

På den franska salongen på Martinique tog jag – efter tillåtelse – några bilder på väggen, som antyder vilken vikt fransmän lägger på frisyren.

 

Modelejonen är naturligtvis noga med sitt yttre!

 

 

T.o.m. hunden skall ha tid för den behövliga uppfräschningen!

 

* * *

Det var allt för den här gången! Spännande fortsättning följer!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s