S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Här är vi nu! Kinsale, Irland, 2017 08 08.

1 kommentar

Vi kom hit redan lörd. kväll 5/8 -17. Lägger inte upp någon separat kartbild, eftersom Kinsale finns med längst västerut på bilden från Dungárvan den 4/8-17.

Vi har strosat runt i den mycket trevliga och pittoreska lilla staden. Den är känd för alla sina pubar och dessutom för sina restauranger av mycket hög klass. Kan bara instämma!

Kinsale är i seglingssammanhang känt för alla sina regattor. Vi har just haft en sådan här i staden. Det är framför allt trevligt att se hur många ungdomar – allt från småskoleåldern och uppåt – som entusiastiskt är med i tävlingarna. Livligt påhejade av sina föräldrar. Lovar gott för framtiden!

Staden är också omtalad på grund av att det var precis här utanför som ”Lusitania” sjönk efter torpedering i maj 1917. ”Lusitania” tillhörde Cunard-rederiet, konkurrent till White Star, som senare lät bygga ”Titanic”. – Sjöförklaringen, en sorts maritim rättegång, hölls i det lilla rådhuset just här i Kinsale.

Kinsale är också känt för att det var härifrån som Timothy McCarthy härstammade. Han var en av de 6 utvalda, som Ernest Shackleton tog med sig i en utomordentligt dramatisk räddningsoperation 1911, efter att deras fartyg ”Endurance” hade skruvats ner av isen i Antarktis och därefter sjunkit. Efter att de alla hade varit fångar i 15 månader på isen, tog sig de sju männen i en öppen livbåt de 800 sjömilen från Elephant Island på Antarktis genom världens förmodligen svåraste och farligaste vatten till Sydgeorgien, där en valfångargrupp varskoddes. Med dess hjälp kunde man återvända till de kvarvarande 29 sjömännen på Antarktis, och Ernest Shackleton kunde få hem samtliga i sin besättning. Levande! En av världshistoriens allra största bragder!

En av de 6 utvalda kom alltså från Kinsale. Timothy McCarthy blev dock inte långlivad. Bara några år senare, 1917, omkom han efter att oljetankern han arbetade på, blev torpederad och sänkt.

Timothy McCarthy, en av de utvalda i Shackletons räddningsexpedition.

 

* * *

Så åter till vardagen. I morgon (onsd. 9/8-17) avseglar vi tidigt (kl. 04.00 UTC, 06.00 svensk tid) från Kinsale och söderut över Biscaya till La Coruña i NV Spanien. Överseglingen beräknas till 3,5 – 4 dygn, och vi hoppas vara framme på lördag kväll 12/8 eller söndag morgon (13/8). Vi kommer då att skicka ett kort meddelande via denna blogg.

En tanke på “Här är vi nu! Kinsale, Irland, 2017 08 08.

  1. Irland verkar mycket trevligt oich sympastisk , lycka till med överfarten till Spanien spännade att läsa fortsättningen
    Segla lugnt
    Per

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s