S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Dublin, 2017 07 28.

Lämna en kommentar

Vi tog tåget in till Dublin igår.

Redan på stationen inne i Dublin blev vi påminda om Irlands dramatiska historia. Connolly Station är uppkallad efter en av dem som startade påskupproret i Dublin 1916.

General Post Office-huset ockuperades av sju män, som proklamerade Republiken Irlands oberoende från England.

Bild av GPO (Posthuset i Dublin) de dramatiska dagarna under påskupproret 1916.

Som framgår av texten, anslöt inte de telegraf- och postanställda sig till upproret, vilket slogs ner efter att de anställda lagat de avskurna telegraf- och telefonledningarna, och armén kunnat få in förstärkningar.

 

Självständighetsdeklarationen med undertecknarna.

 

Kvarvarande kulhål i en av kolonnerna framför posthuset. Se bilden längst upp.

 

* * *

Tillbaka till Järnvägsstationen, som är uppkallad efter en av undertecknarna till Declaration of Freedom, James Conolly. Han skottskadades svårt i ena ankeln, tillfångatogs och dömdes till döden. Pga sin oförmåga att stå upp, blev han arkebuserad fastbunden i en stol.

* * *

Det idag något kluvna förhållandet till England märks bl. a. i att man är noga med uttalet. Hamnen, där vi ligger förtöjda – Howth – uttalar man inte på brittiskt sätt (”haôth”) utan på irländskt sätt ”houth”. Kan tyckas vara en bagatell, men för irländarna är detta inte någon bagatell.

Ett annat, kanske något prosaïskt exempel, är hur Du beställer en ”Irish Coffee”. Det finns garaterat många ögon/öron, som kollar upp vad sorts whiskey, som Du beställer. Säger Du ”Jameson”, smilar garanterat många på smilbandet.

* * *

Dublin är idag en kosmopolitisk stad, där flera språk hörs i folkvimlet. Staden präglas av ett påtagligt rikt kulturliv, och påminner kulturellt lite om Berlin med allehanda konstnärer, och sin förmåga att med humor och sarkasm protestera mot världens galenskap. – Mest berömd är väl kanske James Joyce med sin Ulysses. Det lär fortfarande finnas de som försöker följa bokens handling i Dublin under en enda dag! En bedrift bara det att ha läst igenom detta gedigna verk!

James Joyce

 

En annan kulturutövare, den saxofonspelande gatumusikanten.

Gatumusikant.

 

 

Irländsk folkmusik på en Pub i centrala Dublin.

* * *

I morgon tidigt skall vi försöka komma iväg redan kl. 04.00. Detta för att kunna utnyttja den under morgontimmarna mycket starka tidvattenströmmen på nära 4 knop. Bättre att ha den med sig än tvärtom! Alternativet är att gå iväg vid 16.30-tiden på eftermiddagen, men då kommer vi fram väldigt sent på kvällen, och vi vill mycket ogärna komma fram till en okänd hamn mitt i natten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s