S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Farsund, 2017 07 01.

Lämna en kommentar

Igår, lörd. 1/7-17 kom vi till Farsund, beläget på norska sydkusten 30 NM (c:a 5 mil) längre västerut från Mandal. Också en söt liten feriestad på ”Sørlandet”. Har funnits i flera hundra år, och utöver fiske bedrev man en del skeppsbyggeri och underhålls- och bottenskrapningsarbete av fr a fiskebåtar.

Den nuvarande staden är inte mer än drygt hundra år gammal. 75% av staden ödelades vid en svår brand i aug. 1901. Drottning Sofia i dåvarande unionen bidrog med kapital för återuppbyggnaden av staden.

 

Elin med Väktarlykta, Morgonstjärna och Brödkorg.

 

Här har vi avancerat till assisterande väktare i Farsund.

 

Redan för flera år sedan läste jag i SXK (Svenska Kryssarklubbens tidskrift Till Rors) att i just Farsund på norska sydkusten fick sjöfarare ett så trevligt mottagande. En flott dam i folkdräkt stod på kajen och hälsade seglarna välkomna med nybakade bullar och dagens tidning. Jag har tänkt på henne i många år, och vi beslutade att segla in till just Farsund för att om möjligt få träffa denna fantastiska representant för Farsund.

Av en slump stötte vi på kajen på en förtjusande dam, som utklädd i gammal väktarkostym visade oss runt i staden. Tänk att ha seglat 900 sjömil från nordsverige och så stöter man på denna förtjusande dam! Med frodig glädje berättade hon med både allvar och humor om branden och återuppbyggnaden. Farsund ligger mitt i det s.k. ”Bibelbältet” på sydkusten, där mer eller mindre ”alla” i varje fall förr om åren var engagerade i någon kyrklig församling. Jämför Jönköping i Sverige i äldre tider.

Elin Salvesen berättade, att de riktigt rätt-trogna inte hade skaffat någon husförsäkring (”därför att Vår Herre nog ser till oss”). En del proselyter var kanske något svaga i anden, och hade skaffat sig brandförsäkring i alla fall (”för säkerhets skull”). Och i efterdyningarna till branden delades församlingarna/menigheterna upp i dem som varit starka i anden och dem som förfallit till tvivel (”Detta är Herrens prövning, och nu skiljes agnarna från vetet”).

Och så fortsatte fejden och osämjan mellan grannar. Tragiskt att man inte kunde hålla sams i en nog så svår tid. Har människan inte problem, så skaffar man sig.

Vi ligger kvar här några dagar till och väntar på ett bra väderfönster inför överfarten till Skottland. Preliminärt seglar vi iväg tisdag förmiddag 4/7-17, om prognosen håller i sig.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s