S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Här är vi nu! Torekov, NV Skåne, 2017 06 14.

3 kommentarer

Lämnade Köpenhamn igår morse, 13/6-17, men det visade sig blåsa mycket mer än de 7-10 m/sek, som 3 olika väderprognoser hade utvisat. Vi hade 15 m/sek i medelvind och 18 m/s i byarna. Redan efter en timme bröt vi, och närmast sökte nödhamn i Skovshoved, strax norr om Köpenhamn. OK, allt går, men det var knappt någon behaglig segling, så beslutet att bryta var tämligen enkelt. Vi låg sedan gott förtöjda, och somnade ovaggade (No: ”ikke behov for noen vugge”).

Idag seglade vi iväg. Det blåste rätt bra idag också, särskilt norr om Helsingør. Här hade vi inget lä av det danska Skälland, och det skumpade ordentligt med en våghöjd på bortemot 3-4 meter. Det gick det också, men det gällde att hålla i sig, när man skulle gå ner på toaletten. Bra med ordentliga handtag på många ställen i båten, annars kastas man lätt runt och kan komma till skada.

Så småningom kunde vi lägga till längst in i Torekovs gamla fiskehamn, där vi legat många gånger förr.

 

Torekov, NV Skåne, 56gr.25,60N 12gr.37,48E.

Det gamla fiskesamhället Torekov ligger väl skyddat bakom Hallands Väderö (som trots namnet faktiskt tillhör Skåne). Det är känt sedan sen medeltid. Vid den gamla kyrkoruinen står att läsa att enl. traditionen var jungfru Thora en dansk kungadotter, som tillsammans med sina två bröder sändes till sjös ”av sin elaka styvmoder”. Denna såg till att de led skeppsbrott, och Thora drunknade. Hon flöt iland vid den stora stenen vid stranden, väster om hamnen, där den blinde fiskaren Frenne fann henne. Frenne lovade att begrava Thora och han återfick genast sin syn. S:ta Thora blev sjömännens och de havande/gravida kvinnornas speciella skyddshelgon. S:ta Thora dyrkades i den lokala bygden här långt in på 1700-talet.

Just de dagar vi var här, såg vi en massa människor i lite gammeldags badkläder på kajen alldeles utanför det gamla badhuset. Och det stämmer gott; runt förra århundradeskiftet var Torekov en mondän badort, i klass med det mer kända Mölle, några mil längre söderut, och där gamle Kung Oscar II emellanåt sågs speja efter ”små badnymfer”. Man spelade nu in en långfilm av ”Solsidan”, som visats i TV4. Skall visst visas på svensk TV i höst. Sååå, när ni ser dessa badbilder, betänk att vi då var alldeles bakom kameran. – Vi frågade diskret (?) om de behövde fler statister, men blev hövligt avvisade.

I morgon fortsätter vi norrut. I nästa vecka är det planlagt en del varvsarbete i Göteborg. Bl. a. skall delar av riggen skiftas, vilket är ett krav från försäkringssällskapet inför Atlant-överfart. Avsaltningsanläggningen och dieselgeneratorn skall också ses över.

3 tankar om “Här är vi nu! Torekov, NV Skåne, 2017 06 14.

  1. Ni kom ju lagom tillTorekov där dom just nu ska spela in långfilm versionen av Solsidan som gått i flera år på TV 4.Men vem tänker på så ytliga ting efter det seglar äventyr ni varit med om,det är skönt att veta att ni är ett par med mycke sunt förnuft.Segla lugnt”Kramar tillEr båda Boel o Peter

    Gilla

  2. Veldig interesang lesning om Tora, og hun er skytshelgen for gravide. At dette fanger din interesse ligger vel i kortene. Takk Carl Gustav for god og informerende reise skildring.

    Gilla

  3. Veldig hyggelig at Du følger oss! Vi setter stort pris på det.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s