S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Några dagar i Kalmar.

Lämna en kommentar

Nu har vi legat några dagar här i Kalmar. En historiskt intressant plats.

Slottet började byggas redan i slutet av 1100-talet. Slottet/platsen hade sin storhetstid i slutet av 1300-talet fram till början av 1500-talet med Kalmarunionen 1397 som sitt mest berömda årtal. Det var då drottning Margarethe av Danmark, efter år av intriger, kom att bli drottning över alla tre skandinaviska länderna. Sverige drog sig ur unionen, då Gustav Eriksson Wasa den 6 juni 1523 lät kröna sig till Sveriges konung.

Efter interna strider med norrmännen, tog danskarna makten över Norge i mitten av 1530-talet, och kom att dominera norrmännen fram till 1814. Det som låg norrmännen i fatet var dels Norges geografi med långa avstånd och dålig infrastruktur. Dessutom hade danskarna redan betydande inflytande över Norge genom tidigare ”förläningar” och därmed maktposition.

Det finns andra aspekter på varför Kalmarunionen hade spelat ut sin roll i början av 1500-talet. Dels hade Hansan neutraliserats av holländska köpmän, dels hade Tyska Orden spelat ut sin roll, och dessutom hade de många tyska småfurstarna inte någon större makt pga avsaknad av egna arméer. I tillägg var inte det ryska hotet längre överhängande. Att dessa yttre hot inte längre var påtagliga, kan nog förklara Kalmarunionens upplösning i början av 1500-talet.

Såå, detta var Dagens Text.

I morgon tidigt, den 6/6 -17, lämnar vi Kalmar. Vi avser att segla till Utklippan, SO om Karlskrona. Där lär vi väl bli inblåsta några dagar pga det annalkande ovädret. Förmodligen är det dålig täckning där, så om ni inte hör från oss, beror det troligen på dåliga förbindelser.

Avslutningsvis vill jag visa några härliga avslappnade bilder på loja svanar här i Kalmar. ”What me worry?!”

 

”What me worry?!”

Vi hörs!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s