S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Något om livet här i Puerto de Mogán, 2019 11 30.

2 kommentarer

Vi ligger gott förtöjda vid en av bryggorna här i Puerto de Mogán. Det utkristalliserar sig efterhand nya kontakter på bryggorna. Man utbyter erfarenheter och småpratar med båtgrannar. Tempot är väldigt lugnt. Nästan alla har något underhållsarbete att göra på båten. Ofta går vi promenader upp i bergen.

 

Tillsammans med andra svenska långseglare, gjorde vi oss en trevlig afton på en närbelägen restaurang.

Det finns flera orsaker till att just Puerto de Mogán har blivit så populärt bland långseglare. En orsak är det behagliga klimatet. Puerto de Mogán ligger på SV-sidan av Gran Canaria, och därmed i lä för de särskilt vintertid kalla vindarna uppe på norra delen av ön. Vi åkte buss upp till huvudstaden Las Palmas längst uppe i norr. Den NO vinden var påtaglig och ibland nästan lite kylig. Långbyxor och tröja kom på redan vid 16-tiden. Och vi längtade faktiskt tillbaka till ”Det Varma Södern”!

 

Vi tog bussen upp till Las Palmas och då var vi naturligtvis tvungna att besöka IKEA. Flaggorna syns lång väg! Det går inte att missa!

 

En annan orsak till att Puerto de Mogán blivit en så populär hamn för långseglare är de – i dessa sammanhang – modesta priserna i hamnen. Särskilt om man tänker sig att stanna en längre tid, och betalar i förväg. Då kan få ner priset rejält. Utöver att personalen på hamnkontoret generellt är väldigt hjälpsam, har man vid prissättningen en mycket flexibel inställning. Den vanliga inställningen i marinorna är att så fort man passerar exv. 12 meters längd – om så bara med någon cm! – då rycker man genast upp till kategorin ”15 meter”; med en avsevärt högre kostnad. Nej, då! Här verkar man tolka det mesta till båtägarnas fördel, och vi har fått en klart acceptabel avgift, med tanke på hamnens läge. – Trevligt att man någon gång träffar på människor med en sådan hållning!

Det finns naturligtvis en risk att man inte bara blir ”långseglare” utan kanske alltmer ”långliggare” i en sådan här hamn. Det finns flera exempel på båtfolk, som blivit kvar här i åratal.

 

* * *

 

Det är en väldigt trevlig atmosfär i och runt hamnen. Naturligtvis finns det mycket kommersiellt med en massa krims-krams till försäljning längs med gatorna. Och horder av turister, som väller in i området, när turistbåtarna lägger till. Men genom den speciella arkitekturen i hamnkvarteren (designad av en fransk arkitekt på 1980-talet), har hamnområdet sin charm. Och vi som ligger en bit ut på bryggorna störs inte. Vi snarast njuter av musiken från en panflöjtspelande gatumusikant, som från torget underhåller oss med vacker musik nästan hela dagen.

 

Långa smala gränder mellan välskötta hus, ofta med blomsterprakt.

 

Bakom de vitkalkade fasaderna ligger ofta trädgårdar med palmer och prunkande grönska.

 

* * *

 

Kommer man en bit upp i staden, bakom turistkvarteren vid hamnen, finner man en del vackra gamla hus. Här en gammal eremitkyrka. På informationsplakaten under finns ett fotografi av samma plats på tidigt 50-tal med bl.a. tidstypiska gamla bilar. Man förfäras lite av den s.k. ”utvecklingen”. Utöver den anskrämliga reklamen för någon indisk restaurang, ser man också att den gamla klockan/bjällran högst upp på eremitkyrkogaveln nu täckes helt av en högtalare. Är böneutrop nästa steg för denna ärevördiga plats?

 

Den gamla eremitkyrkan uppe i stan verkar alltmer skjutas i skymundan för kommersen.

 

Fotografi av samma plats tidigt 50-tal med tidstypiska gamla bilar.

 

* * *

 

Vi kommer att stanna kvar här totalt bortemot 2 månader. Den 11 dec. reser vi hem till Umeå för att fira jul med bl.a. barnbarnen. Tillbaka redan i mellandagarna (det har att göra med de låga biljettpriserna just då). Nyåret firar vi här.

Våra planer därefter är mycket ungefärliga, men vi tänker oss segla tillbaka till de tre västra öarna El Hierro, La Gomera och fram i mars månad är vi nog tillbaka i Tazacorte på västsidan av den västra lilla ön La Palma. Mycket preliminärt seglar vi i april norrut till Madeira, som vi inte hann med att se så mycket av tidigare. – Precis som detta år, kommer vi förmodligen att resa hem till Sverige även kommande sommar.

 

2 tankar om “Något om livet här i Puerto de Mogán, 2019 11 30.

 1. En liten kvelds hilsen.
  Vi følger med dere – dere to modige mennesker – som både våger og opplever så mye.
  Selv pendler vi for det meste mellom Tjøme og Oslo, hvor vi har ulike renoverings arbeider på gang. Og så er det godt å høre byens lyder når det blir for stille på Mølleråsen i vinter halvåret.
  Gode hilsener til dere begge fra Mette og Jan Martin

  Gilla

  • Kjära Mette! Idag har jeg litt vanskligheter med å få frem norskt alfabet på datorn min, men det får gå tross for det. – Så hyggelig med en kommentar fra Deg! Som Du ser, lever vi nå et veldig behagligt liv. – Det gleder meg at Du og Jan Martin òg synes å ha en behagelig tilvärelse, og synes å ha aklimatisert dere godt i ”Livet Sörpå”! – Vi holder fortsatt kontakt! /Hjertelig hilsen fra Helmi og Carl-Gustav.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s