S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Kanarieöarnas Venedig! Puerto Mogán på Gran Canarias SV-kust.

Lämna en kommentar

Vi kom hit till Puerto de Mogán på Gran Canarias SV-kust för några dagar sedan. Den korta sträckan på 4 sjömil (nm) från Puerto Ríco tog bara en knapp timme, men var av det något skumpiga slaget. Det hade blåst ganska mycket dagarna innan, och detta hade byggt upp en del vågor.

Efter att ha ”legat av oss” 2 veckor i en lugn och trygg marina i Puerto Rico, blev det ett ordentligt uppvaknande! Vissa tunga samt även ömtåliga saker går automatiskt att ställa undan på ett säkert sätt innan vi kastar loss. Men annat glömmer man lätt bort; kuddar, toalett-utrymmets allehanda korgar, mm. kastades snart omkring på golvet. Det såg mest ut som Jerusalems förstörelse!

För att Kung Neptun riktigt skulle påminna oss om att inte slappa av mellan varven, slumpade det sig så att vi var fem båtar, som skulle in i det trånga hamninloppet till Puerto Mogán samtidigt! Dessutom en bred katamaran och en snabbgående turbåt fullastad med turister på väg ut! Det var bara en sak att göra; sakta av, göra några extra varv runt, runt, runt utanför inloppet. Låta stressfinkarna rusa iväg in i den trånga hamnen. Sedan lugnt ropa upp hamnkapten över radio, och fråga om vi kan få komma in. Det blir så mycket enklare om man inte behöver ha 5-6 andra båtar i rörelse att hålla rätt på.

 

Den välkända byggnaden med Hamnkontoret vid inloppet till Puerto de Mogán.

Puerto de Mogán är ett mycket speciellt litet samhälle på Gran Canarias SV-kust. Mycket väl skyddat från de vintertid förhärskande kalla NO/NNO-liga vindarna. Ursprungligen en gammal fiskeby, men på gamla fotografier från 1950-talet uppe i samhället kan man se hur mycket arkitekturen har förändrats. På 1980-talet fick en fransk konstnär i uppdrag att skapa en ort med klassiska kanariska drag. Resultatet har blivit enastående!

 

Enkla strama byggnader med en likartad arkitektur präglar fr.a. kvarteren närmast hamnen.

 

Långa smala gränder mellan välskötta hus, ofta med blomsterprakt.

 

Portaler och brovalv över hamnens inre vatten skapar en Medelhavskänsla; ett Kanarieöarnas Venedig.

 

Bakom de vitkalkade fasaderna ligger ofta trädgårdar med palmer och prunkande grönska.

 

* * *

 

Denna väldiga utveckling har naturligtvis satt sina spår. Det fiskas fortfarande, men inte i samma utsträckning som förr. Turistnäringen har brett ut sig som på så många andra håll. Dock har man bevarat större delen av den gamla stans charm med branta slingrande gränder, parallellt med den ”Venedig-inspirerade” moderna bebyggelsen nere vid hamnen.

 

I Gamla Stan, ovanför de tämligen nya husen nere vid hamnen, ringlar sig de smala gatorna högt upp. Ofta med mosaïk och kakel på husväggarna.

 

Detalj av en husvägg högt upp längs med bergväggen i gamla stan. Vitmålat så det förslår!

 

* * *

 

Under helgen här är det extra mycket liv och rörelse här i stan. På den traditionella fredagsmarknaden längs med kajer och pirar, säljs det mycket handarbeten, men också en hel del krims-krams. Just denna helg är det dessutom en stor musikfestival med allt från indiansk panflöjt och visor till svängigt rock-n’-roll. Dessutom en massa modernt, som jag inte ens försöker förstå. – Vi hade i alla fall trevligt tillsammans med besökande grannarna Anders och Gunilla, med syster, från Umeå.

 

* * *

 

I början av nästa vecka planlägger vi att segla över till ”Las Galletas” på Tenerifes SO-kust. Där blir vi några veckor. Hoppas bl.a. få besök av ditresta vänner från Norge.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s