S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Jubileumsdramatik! 2018 05 23.

4 kommentarer

Vi hade just sänt iväg vårt förra meddelande idag på morgonen om att vi kommit halvvägs över Atlanten och att det är Jubileum idag. Vi tuffade på för sakta maskin pga lite vind. DÅ! Plötsligt hörs ett oväsen och motorn tvärstannar!

“Har vi gått på något? Tar vi in vatten?” var det första vi tänkte. Kollade motorrum och kölsvinet; inget anmärkningsvärt. Men motorn rörde sig inte ett dugg, när vi provade att starta på nytt.

Så upptäckte vi en repstump, som stack ut bakom aktern. Och en bit av trossen, som repet var fastsatt i. Det visade sig vara öglan på en 7-8 cm tjock tross, som stack vidare föröver, under aktern. Vi stannade båten genom att dreja bi. När båten låg still, fram med cyklopen, ner i aktern och under vattnet. Trossen visade sig ligga helt slingrad runt propellern och propelleraxeln. Såg ut av vara många varv, men det var så mörkt under båten, så jag kunde inte se detaljer.

 

Den grova trossen med fånglinan sticker fram i aktern.

 

Diagnosen var dock fullt klar. En mycket tjock fartygstross har förmodligen flutit omkring i vattnet, och fastnat i vår propeller i den lite gropiga sjön. Helt omöjligt att försöka ta loss nu mitt ute till havs, det skulle vara förenat med livsfara.

Vi har svag vind, så vi tar oss fram i 4 knop med båda seglen helt ute. Det kommer att ta några dagar extra innan vi är framme i Horta på Azorerna. Men vi har bra strömförsörjning ombord med hjälp av vår lilla “Nalle”, Fischer-Pandan. Watermakern är i funktion, och vi har fortfarande säkert 20 st. 5-litersdunkar med färskvatten. Som den matglade skåning man är, har vi naturligtvis sett till att proviantera för ett regemente ombord.

I Horta kommer vi över radio att be om assistans vid tilläggning, då vi är i det närmaste manöverodugliga i en hamn. Så får vi försöka få fram en dykare och få klarlagt om propeller och/eller propelleraxel är skadad/e.

Nå, detta blir ju ett Jubileum, som vi kommer att minnas! Och Skumpan smakar nog gott i kväll!

4 tankar om “Jubileumsdramatik! 2018 05 23.

 1. Reasan är iallafall inte händelsefattig. Lite överaskningar kan minska eventuell tristess. Följer er resa med stor nyfikenhet.

  Gilla

 2. Att det finns lite av varje flytande i haven har ni nu blivit direkt varse om. När ni nu korsar Atlanten för andra gången är jag nyfiken på om ni ser en massa plast flyta omkring. Allmänt i miljödebatten påtalas om hur mycket plast som flyter omkring. Det sägs att snart finns det mer plast än fisk i havet. Ni som ögonvittnen, vad ser och upplever ni?

  Gilla

 3. För att vara säker på att det kommer fram, har vår technologiskt efterblivne bror bet mig att sända ett meddelande till er. Michelle och Lars öppnade också en butelj och skålade när ni klarat av första halvlek! När nästa halvlek är avklarad och ni anlänt till Azorerna, kommer vi alla att låta champagnekorkarna flyga i luften!!

  Michelle, Lars, Fred och Elisabeth

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s