S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Generatorn nu på plats!

17 kommentarer

Börjar med att berätta att Helmi har gjort ett outplånligt intryck här på ön! Då man fyllde igen ett hål i gatan här strax till höger utanför Marinan, gick det naturligtvis inte att låta bli att med en liten sten se till att människor här kommer ihåg oss.

 

Helmi är nu förevigad i en cementlagning på en gata här på Kap Verde!

 

* * *

Efter mer än 3 veckors Odysseisk irrfärd har så den nya generatorn äntligen kommit! Men det var ett styr enda in i det sista! Igår eftermiddag fick inte paketet plats på planet från huvudstaden Praia pga överviktiga (överfulla?) turister och ännu mer överviktigt bagage.

I går kväll kunde flyget inte landa pga sandstorm från Sahara, som påminner om skandinavisk tät dimma/tåke. Den lägger sig som en tunn film av tunnt gulbrunt mjöl överallt. Det blir till att skura rent bilar, båtar, allt! Numera hänger vi inte tvätt ute på tork. Den blir alldeles missfärgad.

Idag på morgonen kom så flyget ner. På nytt taxi ut till flygplatsen. Där gjorde tullpersonalen stort nummer av försändelsen ”Från Utlandet!” – Det gick inte att hämta ut så där bara! Hur skulle det se ut?! Ack, nej!

Överstinnan lät dock meddela att hon inte tog emot genast, då hon var på ”konferans”. Det var bara att stå kvar utanför hennes dörr med mössan/luen i handen och invänta den allrahögstas välvilja. Härskarteknikerna är många!

Efter 45 minuter beviljades jag audiens. Hennes engelska är mindre än min arabiska, och spanska vägrade hon överhudtaget att lyssna på. Jag försökte förklara att det egentligen inte handlade om någon ”Import” utan om omedelbar ”Re-export”, eftersom det tydligt på paketet framgick att det skulle till S/Y Helmi – IN TRANSITO, och alltså omedelbart ut ur landet. – Men icke!

Hamnkaptenen hade förvarnat mig på att det någon gång KAN gå att hävda ”TRANSITO”-bestämmelsen, men då skulle det innebära flera dagars taxiresor mellan olika myndigheter, som alla skulle intyga – Gud-vet-vad! – och efter minst 3-4 dagar får man eskort av beväpnad polis, som följer en ut på bryggan och ser till att paketet kommer ordentligt ombord på båten. Inga ”Schmuggel-Wahren” här inte! – Efter denna beskrivning förefaller t.o.m. Konglig Norsk Tollvesende riktigt flexibelt och lösningsorienterat.

Till slut fick jag audiens hos Den Stora. En imposant dam med tre stjärnor på axelklaffarna och med en vinkel mellan näsryggen och horisontalplanet, som asymptotiskt närmade sig noll. La Bossa Grande var med andra ord van att bli åtlydd.

Jag försökte lite med ”In Transito”, men fick klart och tydligt besked att ”det här paketet lämnar inte rummet innan min herre har betalat! Slutdiskuterat! Begrips?!”  Inför perspektivet att bli kvar ytterligare en vecka, var det bara att pröjsa tullavgiften och försöka se tacksam ut. Över att få ha fått audiens.

Nu är den nya generatorn på plats, och förefaller att fungera fint. Mastervolt Sweden i Göteborg har varit väldigt tillmötesgående och hjälpte mig nu i eftermiddag med kontroll av datorstyrningen via internet-uppkoppling. Imponerande vad de kan!

I morgon fredag skall vi skura däcket rent från allt Sahara-damm, samt bunkra upp det sista av färskvaror. I morgon kväll går vi ut på restaurang och äter avskedsmiddag för ”Den Gamla Världen”. Efter frukost och grundlig dusch på lördag morgon samt efter att ha ”toppat upp” dieseltankarna vid bränslebryggan, kastar vi loss vid lunchtid lokal tid på lördag den 9/12 och så seglar vi ut på Atlanten. Räknar med att fira Jul ”under segel”, och komma fram till Rodney Bay på Saint Lucia i Karibien under eller omedelbart efter juldagarna.

Vi kommer att via vår satellittelefon regelbundet sända korta bulletiner om tillståndet och tillvaron ombord direkt in på bloggen. Det går att sända oss korta meddelanden (typ SMS/textmessages) via vår ”sjöadress”: cgmhelmi@mailasail.com men det går inte att bifoga filer eller bilder.

 

* * *

 

Vi har tagit med oss traditionellt svenskt ”decemberutrustning” ombord, och hade tänkt göra succé i svenskkolonien i Karibien. Men det går bra att fira ombord i båt också.

Svenska Högtider måste traditionsenligt respekteras, ”varhelst en svensk sjöman på jorden vankar” (fritt efter Harry Brandelius).

 

 

I år kommer Julen att bli minnesvärd! Kommer att firas ”Under Segel”. Livet är som bekant inte de dagar som flytt utan dem man minns.

 

Till sist tillönskar vi er alla en God Jul och ett Gott Nytt År! Segla lugnt!

från Helmi och Carl-Gustav, S/Y Helmi.

17 tankar om “Generatorn nu på plats!

  1. Hej på er! Härligt att höra att generatorn är på plats och att ni äntligen ser ljuset (Atlanten) i tunneln:) Vilka utmaningar ni hanterat. Vi önskar er en riktigt fin segling över det första av de sju haven! Här hemma viner västanvinden med 15 m/s, regn och råkyla och vi går mot sedvanlig grön jul:) Vår del av klanen Halling mår alla bra och följer er resa med intresse. Vi önskar er en riktig god jul på böljan den blå! Många kramar genom Sanne och Martin!

    Gilla

  2. Hej
    Önskar nu er en härlig lugn överfart till Karibien och att all utrustning ombord fungerar 100%
    God jul på er och ni kommer att mötas av härlig nyår med calypsomusik
    Många jul hälsningar
    Maria o Per

    Gilla

    • Kul att Du följer oss. Din kollega och hennes pojkvän var förbi här för någon vecka sedan. Sedan har vi inte sett dem. – Vi önskar allt gott för det nya året, och Din kommande tillvaro!

      Gilla

  3. God tur videre! Og takk igjen for underholdende lesing.
    Godt å se at dere er vel forberedte til så vel Lucia- som julefeiring. Her på Mo skal sykehuset ha julebord i kveld. Restene av «Astmakören» skal delta i underholdninga. Vi får gjøre vårt beste. (Tematikken i deler av innslaget er for øvrig av en slik art at det kan falle seg naturlig å hilse fra en tidligere gynekolog ved sykehuset.) Uansett, vi vil sørge for å kollektivt sende dere varme tanker i løpet av kvelden!
    Hilsen Vidar

    Gilla

    • -Godt å høre at dere fortsatt holder høy (?) nivå på den kulturelle delen på Mo! Det gleder en celibater gammel munk å høre.
      -Våre hilsener til er alle i kveld. Da spiser vi middag på en restaurang for å feire siste kvelden her i ”Den Gamle Verden”.
      /Helmi og Carl-Gustav.

      Gilla

  4. Det er helt klart at Helmi skulle ha sitt navn i sementen på øya, alle filmstjerner har jo det:) Det er underholdende lesing, Carl-Gustav. Jeg må jo si at dere må være av det tøffe slaget nu når dere tar veien aleine over Atlanteren, lykke til og God Jul til dere begge. Take care. Hilsen Hanne

    Gilla

    • -Så Flott at Du har oppdaget hvilken filmestjerne som Helmi er! Hun stråler av skjønnhet!
      -Vi kommer fortsatt å sende små korte notater in på bloggen via vår satellittelefon.
      -Så må Du hilse til alle på Intesivavdelingen, Føden, Operasjonsavdelingen og Kir.poliklinikken. Resepsjon og Teknisk ikke å forglemme!

      Gilla

  5. God seilas over Atlanteren! Vi på Intensiven tenker på dere og ønsker dere alt vel. God jul til dere begge!

    Gilla

    • -Veldig hyggelig å sjå at Du følger oss på bloggen vår!
      -Vi rekner med at dere gjennværende i ”Astmakoret” holt ”Den Kulturelle Fanen” høyt i aften! Skulle vel bære mangle!
      -I morgen lørdag 9/12 -17 rett etter lunsj slepper vi fortøjningene og seiler over Atlanterhavet til Saint Lucia i Karibia. Vi rekner med å være fremme rett ett Juledagene, så det blir til å feire Jul under seil. Det blir sikkert en artig opplevelse! Livet er som bekjennt ikke dagene som flytt (passert), uten dagene som en husker. Og Julen 2017 kommer Helmi og jeg til å huske!
      -Så må Du hilse til alle på Intensivavdelingen, og alle øvrige kjennte.

      Stor Klem til er alle fra

      Helmi og hainn’ Carl-Gustav.

      Gilla

  6. God Jul och Gott nytt år på de stora havet önskar kusin Clas

    Gilla

    • Hej, Clas!
      -Väldigt hyggligt att få en hälsning från Dig och se att Du följer oss på vår blogg!
      -I morgon, lörd. 9/12 -17, rätt efter lunch, kastar vi loss tamparna här i Den Gamla Världen, och seglar de 2100 sjömilen över till Saint Lucia i Karibien. Det torde ta minst 15-16 dagar, så det blir under mellandagarna som vi är framme. Skall bli en upplevelse att få fira Jul under segel!
      -Så får Du ha det så bra! Och så ser vi fram till ett kommande Kusinmöte!

      /Helmi och Gustav.

      Gilla

  7. Hej! Fortsatt trevlig och äventyrlig resa som inte har med materiella ting att göra. Vi befinner oss just nu på Gran Canaria där solen skiner men den östliga vinden är lite kylig. Vi önskar er en god och varm jul och tack för all underhållande information.
    Margareta o Lars

    Gilla

    • -Tack för trevlig kommentar, och att ni följer oss på vår blogg!
      -I morgon, lördag den 9/12-17 lossar vi förtöjningarna här i ”Den Gamla Världen” och seglar över till Saint Lucia i Karibien. Troligen framme rätt efter Jul, så det blir en upplevelse att fira Jul under segel!
      -Ha det så bra, och så ser vi fram emot en kommande Kusinträff.

      /Helmi och Gustav.

      Gilla

  8. Hei vi ønsker dere riktig god tur, vær forsiktig og pass på dere godt. Beste hilsen Brynhild og Kjell

    Gilla

  9. Kul att följa er resa. Jag och Göran önskar er en bra seglats och en riktigt god jul och ett gott nytt år . Hälsningar kusin Ulla (den yngre)

    Gilla

    • Hej, Kära Ulla och käre Göran!
      Tack för kommentar, som det har tagit mig alltför lång tid att godkänna och besvara.

      Detta beror på att ute till havs, ser vi inga kommentarer. Vi kan – i bästa fall – via vår nöd- och satelittelefon sända små korta besked till ”De Närmast Sörjande”, att vi har det bra, hur långt vi har seglat, och hur långt vi har kvar. – Detta begriper säkert de flesta, men vanlig anständighet rekommenderar dock att man ger någon form av ljud ifrån sig.

      Överfarten gick som sagt bra; bättre än förväntat. Vi kom efterhand in i en viss naturlig rytm. Finns beskrivet utförligt i bloggen.

      Väl framkomna här upplevde vi kanske den större frustrationen; att inte kunna kommunicera med omvärlden som vi var van vid! Internetsystem som är helt under isen! – Nåväl, vår omvärld är ju i alla fall läskunnig och kunde se, att vi hade problem med datatekniken! Det beskrev vi utförligt i ett tidigare inlägg på bloggen.

      Vi hoppas att under kommande vecka kunna lämna Rodney Bay på Saint Lucia, och segla söderut, mot ST. Vincent och Grenadinerna, där vi tror oss kunna ha en behaglig tillvaro under januari – mars mån., innan vi i början av april beger oss norrut, mot Antígua, varifrån vi avser avsegla mot Azorerna i början av maj mån. 2018. Sedan får vi se.

      Trevligt att Du och Göran hörde av er! Vi håller kontakten!

      Helmi och kusin Gustav.

      Gilla

Lämna en kommentar