S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Klart för att kasta loss! Kap Verde nästa!

8 kommentarer

Den senaste tiden har det varit mycket på gång. Jag skall inte förneka att vi har haft våra tankar kring hur vi skall göra. Rent tekniskt sätt torde vi klara av överseglingarna; både första benet ner till Kap Verde och några dagar senare andra benet över Atlanten till Saint Lucia i Karibien.

Det som har bekymrat oss en del är hur det se ut ”på andra sidan” efter två förödande orkaner. Med sönderslagen infrastruktur, mm. Vi har dock kommit fram till att allt knappast är sönderslaget, utan det finns fortfarande kvar områden, som är någorlunda intakta; särskilt i de södra delarna. Och då kan vi ju försöka hålla sig där, och hoppas på att man lyckats återuppbygga i varje fall en del områden i de mellersta och norra delarna, innan vi passerar där frampå vårkanten. Det är ju inte första gången som dessa områden drabbats av svåra stormar och orkaner. – Dessutom har ju Den Store Presidenten uppe i norr hjälpt till med att kasta ut rispåsar! Så det har ju säkert hjälpt mycket!

Nå, Firma Gabrielsson&Mählck har beslutat att fortsätta seglingen, i varje fall till Kap Verde och så får vi se då om vi fortsätter vidare till Karibien.

Såååå, avsegling söndagen den 5 november 2017 kl. 1300 (lokal tid) till Kap Verde, dit vi beräknas anlända c:a 6-8 dagar senare. – Vi kommer att hålla er alla underrättade via korta e-mails på vår e-mail-på-båt (cgmhelmi@mailasail.com) som går via vår satellittelefon, kanske varannan/var tredje dag. Det går att sända/besvara sådana besked, men de måsta vara korta (maximum längd som motsvarar SMS/textmessage) och utan bilagor (bilder)/attached files.

-Om överseglingen till Kap Verde blir OK, och om information om situationen i Karibien verkar acceptabel, fortsätter vi planlagd avsegling från Kap Verde onsdagen den 15 november 2017 och beräknad ankomst Saint Lucia i Karibien blir första veckan i december 2017, beroende på väder och vind.

* * *

Just nu har vi haft fullt upp med förberedelser. Säkerhetskontrollerna inom ARC är väldigt stränga. Det handlar naturligtvis ytterst om vår säkerhet, men man kan ju också ana att en viss respekt för ev. juridiska problem, om något skulle ske. Och då måste naturligtvis alla dokument, mm. vara oantastliga.

* * *

Det är ett intensivt ”Bryggliv” på sådana här ställen! Det hör till en av höjdpunkterna på en sådan här resa att man träffar en så massa härliga och trevliga människor! Kul och avspända typer, som onekligen ”seglat förr”! Och som man träffar på igen och igen i de olika hamnarna. Visst finns det också de där lite överspända typerna, som ständigt skall briljera med sin fina (och dyrbara/kostbara utrustning), men det är inget som imponerar på de mer normalt funtade seglarna.

 * * * 

Korgarna med frukt och grönsaker hänger i taket på kajutan.

 

För några dagar sedan började vi bunkra hållbara matvaror, dvs framför allt frukt och grönsaker. De hänger nu torrt och luftigt i rufftaket. Mycket vanligt förvaringssätt hos långseglare. Dock har vi inte fallit för frestelsen att köpa in en hel bananstock på 50 kg, som skulle få mogna långsamt under Atlantseglingen. Vanligt framför allt förr om åren. Fortfarande ser man dock en och annan tok, som inte begripit problemet med att 50 kg bananer, som alla mognar samtidigt….

Idag har vi bunkrat upp med färskvaror. Kylen är smäckfull med god mat! Det är inte utan att den särskilt matglada skånska halva slickar sig om munnen! Så härligt det skall bli med segling!

 

8 tankar om “Klart för att kasta loss! Kap Verde nästa!

 1. Ni är verkligen bara bäst!! 👏👏 Vi är såå imponerade över er resa! Hoppas ni får en fin tur ner till Kap Verde! Följer er med spänning!
  Tusen Kramar från Katta & Stig 😘😘😘

  Gilla

 2. Gooood tur over de store hav. Dere er virkelig tøffe som gjennomfører drømmen. Gleder meg til å følge med på resten av ferden. hanne

  Gilla

 3. Det er litt spenning i lufta i havna idag. Vi er litt av rashester, som alle ønsker å kaste loss tauene. /Stor Klem fra Helmi og Carl-Gustav.

  Gilla

 4. Hei Admiral Carl Gustav og Helmi.
  Som alltid er det interessant og spirituell lesning fra seilerlivet.
  Vanskelig valg dette med Karibien…
  Fant denne nettsiden med informasjon om status for havner der borte. Kanskje dere alt har sett den?
  http://www.cunard.com/caribbeanupdate/
  Skib ohoi!
  God trygg seilas!
  Mvh Aslak

  Gilla

  • Takk for hyggelige kommentarer og referenser. Skal sjo po dette.
   Vi er na pa veg etter uhellet med autopiloten.
   /Du veit vel at nar Vikingene hiver taunene, da skjer det noe!
   &Hilsen og Klem fra Helmi og Carl/Gustav.

   Gilla

 5. Hei, Carl Gustav og Helmi!
  Det har vært en sann fornøyelse å lese innleggene om turen deres så langt! Velskrevet, opplysende og morsomt! 👍🏻 Dere er jammen tøffe, uredde og dyktige, og så får dere realisert noe som de færreste våger! Godt gjort! Ønsker dere en fortsatt fantastisk, og ikke minst, en trygg seilas videre!
  Varme klemmer fra Lillian og Sveinung

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s