S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Veteraner!

Lämna en kommentar

-Om detta att träffa trevliga och intressanta människor.

-När man är ute på segling, träffar man ofta intressanta och trevliga människor. Vi träffade i Gräddö idag på morgonen dessa tre entusiastiska veteraner med den gamla Ångbåten/Dampskippet ”Nirvana”, som de vårdar/pleier med omsorg. Det er en stålbåt från 1950, men ångmaskinen/dampmaskinen är från 1920, dvs nästan 100 år gammal! Med 80 liter ved/timme får man ut 3 Hp, vilket ger den gamla damen en genomsnittsfart på 4,6 kn.

-Båten har nyligen bytt ägare, och transporteras nu till sin nya hemmahamn. Namnet på dessa tre veteraner fick jag dessvärre inte med mig, men karl’n i skärmmössan med det flotta märket är den nye ägaren (”Kapten!”). Själv kallade han märket i mössan för ”Simborgarmärket i Brons”. Mannen till höger  tituleras Eldare eller Kolare (”Det syns på mössan!”), och mannen i dörröppningen har just sålt båten (”Capitano Emeritus”). De är på väg från Singö i Stockholms norra skärgård till den kommande hemmahamnen i Västerås i Mälaren.

-Visst blir man rörd, när man ser en sådan skönhet, som tas omhand med sådan omsorg! Bara namnet ”Nirvava” antyder något odödligt.

 

-Efter shoppingtur i Stockholm idag, seglar vi i morgon vidare till Nynäshamn i Stockholms södra skärgård.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s