S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Om överhettad motor och bogsering till kaj i Las Palmas. 2023 01 12.

2 kommentarer

Vi sov ut söndag morgon, 8 januari 2023. Precis så lagom lite vågor under natten gjorde att vi sov gott. På morgonen, innan frukosten, ett dopp från badbryggan i aktern. Härligt salt Atlantvatten! Skönt att få duscha av saltvattnet, innan frukosten.

Här en badbild från båten, dock vid ett annat tillfälle, då vi hade besök av grannar från Umeå.

* * *

Vi gav oss iväg. Fick lite seglingsvind en stund, men den dog ut. Drog igång motorn och tuffade på. Ganska gropig sjö, men det var bara att stå på.

Under färden noterade jag att temperaturen steg i motorn, drygt 100 grader, men ingen varningssignal. Sänkte farten till ekonomi-fart. Detta för att minska på värmeproduktionen. Kollade att kylvattnet tömde sig, som det skulle i aktern, och att kylvattenpumpen vid impellern kändes kall. Helt normalt. Såå, vi tuffade på så sakteliga, och hoppades komma fram till Las Palmas, så att vi sedan i lugn och ro kunde kolla kylvattennivån, bl.a.

* * *

200 meter innan hamnpiren till marinan i Las Palmas började det att tjuta från motorpanelen, och det blinkade varning för hög temperatur. Genast stänga av motorn.

Jaha, vad gör vi nu då?! Anropar hamnen. ”Utanför hamnpirarna?!! Där får vi inte ingripa. Ni måste anropa Salvamento Marítimo över VHF-radion, kanal 16.”

Sagt och gjort. Jodå, de skulle komma. Men innan de kom, fick vi lägga i ankaret, så att vi inte drev upp mot klipporna. Lite snopet, att behöva bogseras in i hamnen för att ha fått motorstopp 200 meter utanför hamninloppet!

Räddningskryssaren ryckte ut, och bogserade oss in i marinan, där vi snart kom till vår plats. Liksom vid tidigare tillfälle (Biscaya i augusti 2017) är vi imponerade över räddningskryssarnas personal! Tala om proffs! Det är gubbar som har varit med förr!

* * *

Så kommer frågan, hur kunde nu motorn koka? Den kom nyligen från en verkstad efter en mycket omfattande genomgång. Oljan hade jag kontrollerat, och den såg fin ut. Men kylvattnet, det hade jag inte kollat. Det är sådant som bara ska vara fyllt på ordentligt efter ett omfattande verkstadsarbete. Kan det ha blivit något fel på termostaten?

Nu skall båten om några dagar upp på land för några kompletterande arbeten, bl. a. kontroll av ventiler vid några skrovgenomföringar under vattenytan. Detta är planlagt att ske under veckorna vi är hemma i Umeå. Nu får mekanikerna här på Rolnautic i Las Palmas även undersöka motorns kylvattensystem.

I morgon tidigt reser vi hem. Skriver mera om senaste dagarna här.

2 tankar om “Om överhettad motor och bogsering till kaj i Las Palmas. 2023 01 12.

 1. Huff, så ekkelt

  Gilla

  • Slik er det mange ganger med sjølivet. Det blir ikke altid som det var planlagt. Da gjelder det å løse problemene. Hvis en ikke klarer det selv, så må man lete reda på noen som kann. Men hvem er det?! Spørr folk!
   Vi klarer ikke altid å løse problemen selv, men vi finner nokk frem.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s