S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

På väg mot Las Palmas – natthamn vid Arinaga. 2023 01 07.

6 kommentarer

Nyttårshelgen förlöpte i glädjens tecken i Norska Klubben i Puerto de Mogán! Idel kända ansikten, som var glada i att se oss igen. Sådant värmer!

* * *

Så var det dags att lämna den invanda bryggan i Puerto de Mogán för att styra norrut mot Las Palmas. Vi reser hem till Umeå fredagen den 13 janauri 2023 för Helmis planlagda kontroller de följande veckorna. Om allt är OK, reser vi tillbaka söderut i mitten av februari månad.

Under tiden vi är hemma i Umeå, tar vi upp båten på ett varv i Las Palmas för bl. a. genomgång av en del bottenventiler samt byte av blocket för uthal av storseglet. Utöver att blocket behöver bytas, måste linan för uthalet splitsas på plats. Vanlig 3-slagen lina är inte så svår att splitsa, men värre med en 16-slagen. Jag har gjort det själv förr, men med bästa vilja i världen kan jag inte påstå att det blev snyggt! Bättre låta en fackman göra det.

* * *

Så nu är vi på väg norrut, längs med Gran Canarias östkust. Vi övervägde gå den västra vägen för att inte få så mycket motvind, men har av erfaret folk blivit avrådda från det. Kan vara väldigt skumpigt, både norrut och söderut.

På vår väg norrut på östra sidan hade vi 8-10 meter per sekund ”rakt i näbben”, så vi fick nöja oss med motorgång och revat storsegel för att minska på sjögången. Hoppas på bättre vindriktning i morgon, när vi vänder mer mot väster.

Utanför Maspalomas såg vi i fjärran några egendomliga formationer utanför kusten. Såg dem på radarn, verkade ligga still. Vad i all världen är nu detta?! När vi kom närmare, så vi att det rörde sig fiskodlingsredskap! Efter att ha vistats i Nordnorge i nästan 20 år, borde vi ha begripit det genast!

* * *

Vi närmade oss Arinaga. En märklig skapelse på Gran Canarias östkust, strax söder om flygplatsen. Byggdes för inte så många år sedan för EU-medel. Har inga siffror på hur mycket anläggningen kostade, men enligt uppgift skall den ha varit dyr. Väldigt dyr.

Det märkliga är, att den besöks endast av ett mycket litet antal fartyg per år. Hur kommer det sig? Det blåser för mycket där. Enligt statistik jag hört om, skall det blåsa mer än 15 m/sek under 320 dagar årligen. Och då får man inte använda kranarna i hamnen. Kunde man inte ha räknat ut detta tidigare?! Självklart. Men då hade ingen tjänat på det. Nu plöjdes miljarder av EU-medel ner i ökensanden, till glädje för de lokala politiker, som beviljat projektet. Samt deras släktingars byggföretag.

Det var likadant på Tazacorte på den lilla ön La Palmas västkust. Där byggdes en gigantisk hamnanläggning för såväl stora bilfärjor som en godsterminal för kusttrafik. Till en kostnad av över 2 miljarder Euro. Efter 20 år har det fortfarande inte kommit ett endaste fartyg dit.

Nåväl, i Arinaga på Gran Canarias östkust såg vi strax innan vi kom fram att ett 88 meter långt bulklastfartyg just höll på att lägga till. Trevligt för hamngubbarna att få lite att göra. Även om vi hade hoppats att få kunna ligga längst inne i kroken, där det är helt stilla, inget rullande på nätterna.

Vi gick längs med den stora kajen längre in mot stranden. Man kunde se sandbottnen i det glasklara vattnet, och på 7 meters djup lät vi ankaret gå, lade ut 35 meter kätting. Drog fast ankaret med motorn, och sedan satt det fint. Tog på cyklopet, simmade fram till ankarbojen, och kunde se hur fint ankaret borrat sig ner i sanden.

På den här bilden syns den lilla ankarbojen som vit prick. Via en spiralfjäder är den fäst i bakkanten av ankaret, och på natten blinkar ett vitt sken. På så sätt vet både vi och andra båtar var vårt ankare ligger. Dessutom fungerar arrangemanget som en ”tripline”, om ankaret skulle fastna bland stenar och klippblock. Det brukar gå att dra ankaret baklänges och komma loss.

* * *

Något annat att hålla ögonen öppna på, var de till hälften lösa trossar, som flöt i vattenytan. Troligen har någon stor boj varit fäst vid dem tidigare. Bojen är borta, men trossen flyter omkring i vattenytan.

Vi fick en obehagskänsla av bara åsynen! Vi har varit med om detta under översegling tillbaka från Karibien. Vill bara inte tänka mer på det!

Efter att ha kollat allting; badat och duschat på akterdäck samt ätit något lätt, passar det bra med en eftermiddagsslummer i lä i sittbrunnen.

6 tankar om “På väg mot Las Palmas – natthamn vid Arinaga. 2023 01 07.

 1. Trivelig å høre at dere har det bra, og gleder dere over varmere dager enn her nord under polarsirkelen ! Vi har bestilt tur til Tenerife, 14 dgr fra 12. Februar. Bosted som de tidligere opphold , så det blir å gå søke gamle stier – Vi får ev høre hvor dere holder til detterhvert. Ellers er sola fortsatt UNDER horisonten her hos oss, så vi ser fram til å «lade batteriene under varmere strøk etterhvert . Ønsker dere fortsatt gode og fin dager ,
  Klem fra Gunvor og Olav 🥰

  Gilla

  • Så hyggelig å höre fra Dere. (Akkurat nå har ”forandre språk”-funktionen tatt pause. Så det må bli med svenskt tastatur.)
   – Skulle vare artig å få treffes på Tenerife i Februar! Dog litt usikkert hvis vi har anledning til å komme dit. Det er så mange usikkre ting i lufta akkurat nå. Men vi holder kontakt.

   Gilla

 2. Veldig hyggelig å lese om turen og at Admiralen og Admiralinnen har det bra! Takk for interessante observasjoner om tilsynelatende ødsling med EU midler. Regner med det er noen norske ”avlatspenger” blant disse 😆
  Lykke til med reisen videre og med us ved sykehuset.
  Beste hilsener Aslak Furir og Torill Furirinne

  Gilla

 3. Takk for koselig brev

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s