S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Besök på IKEA, Gran Canaria.

9 kommentarer

Vi behövde ett nytt diskställ i båten. Vi hade prövat flera under färden hit, men var inte riktigt nöjda. För höga, för smala, och passade inte alls. Tänkte att vi väntar till vi kommer till Gran Canaria, för där finns ju IKEA…

Till en början tänkte vi ta fram cyklarna, och ta oss de 16 km ut till IKEA på egen hand efter att ha studerat kartan noga. Tursamt nog ombestämde vi oss, och tog bussen ut. Det visade sig att cykelvägen snart tog slut och det återstod bara en motorväg med 3-4 filer i vardera riktningen. Och spanjorerna kör som om Jungfru Maria, Allah eller Buddha sitter vid ratten! Skrämmande att bara sitta i en buss.

IKEA Las Palmas de Gran Canaria är nog ett av de lite mindre IKEA-varuhusen, men fullt tillräckligt för att kunna gå runt där nästan en hel dag. Vi kände oss genast ”som hemma”! Väl innanför huvudentréen ser det ut precis som hemma i Umeå, Sundsvall eller varhelst i världen. Upplägg och varupresentation ser ut precis som på alla IKEA-varuhus. Personalen har samma gulrandiga blusar, och namnen på varorna är de samma som i Sverige. ”Dokument, Hederlig, Glimma, och Pruta”; det sista får man bara hoppas att spanjorerna på sina minneslappar inte skriver med två t…

Ett anständigt IKEA-varuhus har naturligtvis en restaurang, ”där Du i lugn och ro kan samla krafter och planlägga vidare inköp”. Mycket välorganiserat kök, där man snabbt kunde förse alla hungriga besökare med mat. Där kunde man beställa svenska Köttbullar med potatismos och lingon. Eller Laxfilé med kokt potatis och grönsaker, mm, mm. Och så en ”Princessbakelse” till kaffet! Säkert med väldigt mycket vitaminer! Enda skillnaden gentemot ett svenskt varuhus var att man kunde få köpa en liten flaska vin till maten. Helt oproblematiskt.

Bland allehanda varor syntes också små tomtar och julgranar/juletre, så precis som hemma förbereder man redan nu köpmännens Stora Högtid: Julen! Vid utgången, omedelbart efter kassorna, kunde man köpa svenska Köttbullar, Kalles kaviar, Knäckebröd, pepparkakor och glögg, svensk Julskinka (!), Slottssenap samt säkert 10 olika sorters sill i burk! En flaska svensk Snaps gjorde man också reklam för. Undrar vad spanjorerna egentligen tänker om oss?! ”Barbarer!”

 

Helmi har funnit Knäckebröd på IKEA. Vad är väl livet utan Husmans?!

– Det blev tungt att bär hem! Det är inte utan att man tänker på att vi faktiskt seglat från Nordsverige 3 500 sjömil enda ner till utanför Afrikas kust, för att köpa knäckebröd och svenska köttbullar! Något av en omväg, men nog smakade det gott i alla fall!

* * *

Här nere har vi det varmt. Oftast över 30 grader. Sängtäckena har vi stoppat undan, nu är det knappt att vi ens kan ha bara lakan. Men man vänjer sig snabbt.

9 tankar om “Besök på IKEA, Gran Canaria.

 1. Så flott å sjå at dere har det fInt på tur! Mye artig og informativ lesing i bloggen dåkkers. Lykke til, og god tur videre!

  Gilla

  • -Veldig hyggelig å sjå kommentaren Din! Khe’ artig!
   -Men hainn’ Larsen, Dagfinn Larsen?! Khorleis ble hainn’ av?! Hainn’ som lovte og lovte at følge oss på bloggen! Og ville gjerne følge med! Ikke en kommentar! Kha driver hainn’ med?! Fortæl ham at vi venter i spenning på å få høre et Gudsord fra ham!
   -Her har vi 32-35 grader varmt, så vi sender varme (!) hilsener fra
   /Ho’ Helmi og Hainn’ Carl-Gustav.

   Gilla

 2. Hej på er, kul att följa både turen via Madeira till Gran Canaria och besöket på Ikea. Får intryck av att ni efter alla 3500 sjömilen acklimatiserat er till livet till sjöss på riktigt😊 Här hemma har vår Folkbåt Great Blue Hope kommit inomhus för vintern. Tänker att vi ju sällan når ens 1/20-del av er distans en säsong på Prästö fjord. Det ger perspektiv! När bär det av mot Kap Verde? Allt gott! /Sanne & Martin

  Gilla

 3. Om ni tar det riktigt lugnt kanske vi ses om 6 veckor, för då kommer vi tiill GC. Men vi tar den bekväma vägen via luften. Ca 5 timmar från Halmstad. Tyvärr får vi inte uppleva allt som ni gjort på vägen. Men värmen får vi hoppas är kvar på Grand Canaria för oss.
  Ha det bra på er fortsatta seglats. Margaret o Lars

  Gilla

 4. Trevligt att ni tar turen hit. Här finns mycket att se, och vanligtvis är det tämligen varmt en bra bit in i november. – Det mest troliga är att vi då redan har seglat iväg och är någonstans ute på Atlanten. – Kul att ni följer oss!

  Gilla

 5. Hei! Fant akkurat bloggen deres da jeg søkte på hvilken buss man kunne ta til Ikea, vi er også seilere i Las Palmas! 🙂 SY Miti, er HR 38. Gøy å lese her. Hvilken buss tok dere utover?
  – Inga og Peter.

  Gilla

 6. Kjære Helmi og Carl Gustav
  Tankene går til Grand Canaria her vi sitter hjemme på berget i et ufyselig oktober vær. Lavtrykkene står i kø mot sør Norge, vannet flommer over mange steder, – og vi er glade for å bo på et av Tjømes høyeste punkter og at vi ikke har kjeller. Heldigvis er vi ikke arbeidsledige her. Holder på å innrede et lite gjestemottak med toalett rom som vi begynner å se enden på, så nå er det bare å komme på besøk når sjølivet er over.Ellers går dagene med besøk og reiser. Oslo til helgen og deretter Tromsø. Vi synes pensjonist livet er ganske bra! Håper dere får fine dager med gode opplevelser før den store seilasen over Atlanteren.
  Hilsen og klem fra Mette og Jan Martin

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s