S/Y Helmi

Följ vår segling till värmen…

Mandal, 2017 06 30.

6 kommentarer

Vår seglats från Skagen hit till Mandal var initialt av det lite äventyrliga slaget.

Det hade blåst stadigt i 4 dygn, och när vi gick ut tidigt på morgonen den 27/6-17 var det rejält gungigt. När vi rundade Grenen och lämnade Kattegatt och gick över till Skagerak, fick vi korsande sjö från minst två olika håll. Dessutom hade vi c:a 1,5 knops motström (och måttlig halvvind). I tillägg var det tämligen grunt, 20-25 meter djupt. Allt detta adderas till ordentliga vågor.

Enligt fysikens lagar adderas vågdalar och vågtoppar av interfererande vågor med en viss regelbundenhet. Det var just vad som hände. Att mäta våghöjd är svårt. Det är möjligt att hydrologer/oceanologer av facket definierar våghöjd som en medelvåg efter en viss tid, mätt med speciella bojar.

Själv mäter jag våra vågor från vågdal till vågtopp, och använder båtens bredd (knappt 4 meter) som referens. Och då uppskattar jag att vi på det värsta hade en våghöjd av i varje fall 4-5 meter, kanske mer på det värsta. Det var absolut inget kul. Då övervägde vi faktiskt att mer eller mindre söka nödhamn i Hirtshals.

Det som gjorde att vi i alla fall fortsatte, var att enl. väderprognosen skulle det mojna frampå dagen. Dessutom skulle våghöjden naturligt minska, när vi efter några timmar kommit ut på djupt vatten. Och se, några timmar senare, när vattendjupet var mer än 100 meter, blev det betydligt lugnare. Då var det bara att fortsätta.

Vi har nu utforskat den lilla staden/byn Mandal i sydligaste Norge. En vacker och söt liten stad. Fr. a. sommartid mycket turister. Väldigt rent och fint överallt. På både gator och i toaletter. Och sådant betyder mycket. – På morgnarna går hamnvärden runt till varje båt med en påse med nygräddade och varma bullar samt dagens morgontidning! Mycket uppskattat! Idéen till detta kommer egentligen från Farsund (c:a 25 NM längre västerut, och dit vi skall i morgon). Detta blev en stor succé i Farsund, ssk som hamnvärden dessutom gick klädd i folkdräkt! Hamnarna runt omkring blev sura, då många båtgäster drogs till just Farsund. Så nu har denna för oss båtfolk så angenäma sedvana spridit sig till flera andra marinor längs norska Sørlandet. Kanske något för svenska Marinor att ta efter?

I morgon tidigt avseglar vi till Farsund. Där inväntar vi bra väderfönster för att ta oss över Nordsjön till Inverness i Skottland. Enl. nu tillgängliga prognoser kan detta möjligen ske kommande tisdag den 4/7-17. Återkommer om detta.

 

6 tankar om “Mandal, 2017 06 30.

  1. Hei. Sender en hilsen fra Viola og Mona-Lisa som nå er på intensiven her i Mo i Rana. De ønsker dere en fin reise videre.

    Gilla

  2. Skip o hoi !
    Fantastisk å følge med på drømmeturen. Du er flink til å skrive og fortelle, Helmi. Ønsker dere god tur videre.

    mvh Hanne på Intensiven på Mo.

    Gilla

  3. Hej, spännande att följa er resa. Vi kollar varje dag:) Önskar er en fin överfart till Inverness. Allt gott!

    Gilla

Lämna en kommentar